‘Chauffeur tragedie Madeira probeerde de bus nog af te remmen’

Print
‘Chauffeur tragedie Madeira probeerde de bus nog af te remmen’

Afbeelding: AFP

Negen mensen die gewond raakten bij het busongeval op het Portugese eiland Madeira hebben het ziekenhuis verlaten. Van de negentien mensen die nog in het ziekenhuis liggen, worden er vier behandeld op de intensive care. In totaal kwamen er woensdag 29 Duitse toeristen om het leven toen de bus van een weg af reed en twee keer over de kop sloeg.

Dat is donderdagochtend gemeld op een persconferentie vanuit het plaatselijke ziekenhuis. De lijkschouwer denkt tot zaterdag nodig te hebben voor de identificatie van de 28 lichamen, 11 mannen en 17 vrouwen, die op de plaats van het ongeval zijn geborgen. In het ziekenhuis overleed woensdagavond nog een vrouw aan haar verwondingen.

Lees ook: Bus raakt van de weg en valt op huis: veel doden op Madeira

Ilse Everlien Berardo, een Duitse pastoor die werkt op het Portugese eiland, heeft met overlevenden gesproken. ,,Ze waren in shock”, zegt ze tegen Duitse tv. ,,De autoriteiten op Madeira zijn direct op zoek gegaan naar mensen op het eiland die Duits spreken. Want al worden de gewonden uitstekend verzorgd door dokters en verpleegkundigen, het is ook belangrijk om aandacht te krijgen in je moedertaal.’’

Speculaties

Intussen komen de speculaties over de oorzaak van het ongeval op gang. Het lijkt erop dat de ervaren chauffeur, de 60-jarige Jose Sousa, de zijkant van de bus bewust tegen een muur aan heeft gestuurd om het voertuig te vertragen. Over een lengte van vijftig meter zijn beschadigingen te zien, schrijft Diário de Noticias.

Het zou erop duiden dat er iets mis was met de remmen of het gaspedaal was vastgeklemd. Het autoriteiten onderzoeken of mechanische problemen de oorzaak zijn. Het huis dat de rollende bus tegenhield, is zwaar beschadigd.

‘Chauffeur tragedie Madeira probeerde de bus nog af te remmen’
Foto: AFP
‘Chauffeur tragedie Madeira probeerde de bus nog af te remmen’
Foto: AFP