Station Heerlens Maankwartier op 5 augustus open

Print
Station Heerlens Maankwartier op 5 augustus open

De inrichting van het stationsplein vordert gestaag. Afbeelding: Peter Schols

HEERLEN / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Kerkrade / Eygelshoven / Hoensbroek -

Het station in het Maankwartier kan volgens plan op 5 augustus worden geopend. Dan is het grootste deel van de openbare ruimte klaar. Daarna rest nog de afwerking aan de kant van het centrum.

Op 5 augustus eindigt de laatste door Heerlen en de andere bouwheren aangevraagde treinvrije periode. In die tijd wordt de tijdelijke loopbrug over het spoor weggehaald en worden de laatste voorbereidingen voor de opening getroffen.

Huiskamer

Het stationsgedeelte krijgt een ‘huiskamer’. Dat is een ruimte waar reizigers elkaar volgens de gemeente in ‘een comfortabele setting kunnen ontmoeten en op de trein wachten, onder het genot van een hapje of drankje.’ Verder komen er een hal, een grenswisselkantoor, een AKO en een filiaal van Smullers.

Voor treinkaartjes moet men apparaten gebruiken of naar het loket van Arriva in de Hoppenhof. Er komt geen kaartjesloket in het station. De NS zou wel met de gemeente in overleg willen over een vorm van service om bijvoorbeeld senioren en zwakbegaafden op weg te helpen.

Maanhotel

Over een eventuele exploitant en eindbelegger van het Maanhotel laat bouwheer VolkerWessels vooralsnog niks los. De gemeente is onderhandelingen met Weller begonnen over de meerkosten die vertragingen bij de bouw van het hotel hebben opgeleverd. Het stadsbestuur wil die kosten op de veroorzaker(s) verhalen, maar laat niks kwijt over de hoogte van het bedrag. In eerste instantie werd een bedrag van elf miljoen genoemd. De bouwheer ten tijde van de vertragingen was Kindermann AG .

De gemeente zit voor zeventig miljoen euro in het Maankwartier en tekent voor het nieuwe station, de plaat over het spoor, hellingbanen, liften en roltrappen en de inrichting van de openbare ruimte.

Station Heerlens Maankwartier op 5 augustus open
De twee nieuwe liftschachten van station Heerlen Maankwartier. Foto: Rob Oostwegel

Koopwoningen

Voor woningen en winkels is de gemeente niet verantwoordelijk. In Maankwartier Zuid zijn elf koopwoningen omgezet naar verhuur en allemaal vergeven. Van de 27 koopwoningen zijn er vijftien verkocht. Op twaalf andere koopwoningen zouden drie harde toezeggingen rusten en drie serieuze opties.

Van de commerciële ruimtes aan het Maanplein (Noord) zouden er zeven van de twaalf zijn verhuurd. In Zuid zijn volgens de laatste opgave twee van de drie commerciële ruimtes verhuurd.

Verkocht

De dertig koopwoningen in Noord zijn allemaal verkocht. Verder zijn alle appartementen in het hoogste huursegment inmiddels vergeven, evenals alle 25 sociale huurwoningen.