Samen met de paddenman op pad

Print
Samen met de paddenman op pad

Neem een loeppotje mee. Afbeelding: Janko van Beek

Brunssum / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg -

In de poelen en vennen op de Brunssummerheide is het een waar paradijs voor kikkers, padden en salamanders.

Tijdens een normale wandeling zijn die niet snel te zien. Maar wie op pad gaat met de paddenman is dat anders. Speciaal voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar gaat hij op zondagochtend 28 april van 10.00 tot 12.00 uur op zoek naar kikkers, padden en salamanders. Vertrekpunt is het restaurant Schrieversheide aan de Schaapskooiweg 99 in Heerlen.

Kikkers

Veel amfibieën overwinteren onder dood hout of op andere warme plaatsen. Wanneer de temperatuur weer stijgt zoeken padden, kikkers en salamanders een poel of vijver om hun eitjes af te zetten. En dat steken de kikkers niet onder stoelen of banken: al van ver kunnen wandelaars het gekwaak horen. Een vraag die tijdens de wandeling zeker aan bod zal komen is het verschil tussen een kikker en een pad. Met wat geluk zijn er ook salamanders te zien, sierlijke beestjes die met hun lange staart door het water zwemmen en waar ze hun eitjes onder aan waterplanten leggen.

Deelnemers aan de tocht op zondagochtend 28 april worden geadviseerd om laarzen te dragen. En loeppotjes zijn heel handig. Dan kunnen de diertjes nog beter worden bekeken en daarna weer veilig teruggezet worden in de natuur.

Reserveren

Reserveren kan via de ledenservice van Natuurmonumenten op tel. 035-655 99 11. Kinderen betalen zeven euro en ouders acht euro. Leden van Natuurmonumenten en kinderen van OERRR krijgen drie euro korting.