Schutterijmuseum zoekt Rembrandt-replica’s

Print
Schutterijmuseum zoekt Rembrandt-replica’s

Conservator Luc Wolters (links) toont samen met vrijwilliger Johannes de Kroon een 5000-delige Nachtwacht-puzzel. Afbeelding: Paul van Soest

Steyl -

Het Limburgs Schutterijmuseum wijdt in het Rembrandtjaar een expositie aan de beroemde schilder en roept amateurkunstenaars op hiervoor replica’s van zijn werk aan te reiken.

Het is, voor zover conservator Luc Wolters weet, de enige Limburgse tentoonstelling in het jaar waarin de 350ste sterfdag van Rembrandt van Rijn wordt herdacht. Dat uitgerekend het schutterijmuseum hem eert, heeft alles te maken met zijn bekendste meesterwerk: de Nachtwacht. Want het doek dat wereldfaam geniet, is een schuttersstuk, zoals Wolters het noemt. „De naam doet vermoeden dat het een tableau is van een groep burgers die ’s nachts patrouilleren, maar in werkelijkheid zijn het leden van een schutterij die trots voor hun gildelokaal poseren.”

De Nachtwacht staat daarom centraal in de expositie. Daarnaast is er aandacht voor ander werk van Rembrandt, de mens achter de schilder en het schutterswezen in het Holland van de zeventiende eeuw. Omdat hij één van de bekendste maar naar alle waarschijnlijkheid ook meest gekopieerde kunstenaars ter wereld is, wil het museum in Steyl tevens voorbeelden van Rembrandt-kunst met een kleine k laten zien. Wolters nodigt amateurkunstenaars uit om replica’s in te sturen. „Dan denk ik niet alleen aan schilderijen en schetsen. Er komt een geborduurde Nachtwacht en in het museum staat al een puzzel van vijfduizend stukjes. We willen het bewust laagdrempelig houden.”

Replica’s van De Nachtwacht of ander werk van Rembrandt kunnen tot 1 mei worden aangemeld via conservator@schutterijmuseum.nl. Een selectie uit het aanbod is te zien in de Rembrandtexpositie die vrijdag 17 mei wordt geopend.