Weert

Drukkerijen Roto Smeets failliet

Print
Drukkerijen Roto Smeets failliet

Afbeelding: iStock

Drukker Roto Smeets, met een vestiging in Weert, is failliet verklaard.

De rechter heeft een curator benoemd voor de onderneming waar circa 800 mensen werken, van wie 170 in Weert. Die zal nu gaan bekijken of er een doorstart in zit, onder meer om zo veel mogelijk banen te behouden. De curator was niet bereikbaar voor een toelichting.

Eigenaar Circle Media Group (CMG) vroeg bij de rechtbank in Amsterdam eerder deze week bankroet aan voor zijn Nederlandse drukkerijen. De onderneming, die onder meer de Libelle en de Donald Duck vervaardigt, verkeert al langer in financiële problemen door een verslechtering van de markt voor grafisch werk.

Abonnees van Donald Duck en Libelle hoeven niet te vrezen dat ze hun blad een tijdje moeten missen. Uitgever Sanoma heeft al laten weten dat de drukkerijen voorlopig nog blijven draaien. „Wij geven de garantie dat die bladen gewoon blijven verschijnen, abonnees hoeven zich geen zorgen te maken”, verklaarde een woordvoerster van Sanoma eerder deze week.

Lees ook: Drukker Roto Smeets onderzoekt een mogelijke doorstart

Historie

De historie van drukkerij Smeets in Weert gaat terug tot het jaar 1830. Het bedrijf groeide door de jaren heen uit tot een speler van formaat in de drukkerijwereld, met verkoopkantoren in Amsterdam en Londen. In 1950 was Smeets Offset de eerste Nederlandse drukkerij met machines voor zogenoemde vierkleurenvellenoffset. In 1967 nam het familiebedrijf aan de Molenveldstraat een grote, moderne drukkerij in gebruik. Een jaar later werd Smeets Offset onderdeel van het VNU-concern, maar bleef een eigen gezicht houden. In 1980, bij het 150-jarig jubileum werkten er 950 mensen. Dat jaar kreeg Smeets het predicaat koninklijk. De huidige Roto Smeets Group is in 1993 ontstaan door de fusie van drukker van De Boer Boekhoven en VNU Grafische Industrie. In 2017 nam CirclePrinters de Roto Smeets Groep over. In april 2018 werd de Circle Media Group opgericht, waarin CirclePrinters, Roto Smeets, Corelio Printing en Körner Druck zitten. Het bedrijf met hoofdkantoor in Amsterdam heeft een jaaromzet van meer dan 900 miljoen euro en is actief in tien landen. Er werkten zomer vorig jaar, na de overname van boekdrukker CPI, 5000 mensen.