Peel en Maas: geen beleid, dus ook niet optreden tegen hondenpoep

Print
Peel en Maas: geen beleid, dus ook niet optreden tegen hondenpoep

Peel en Maas ontving vorig jaar 26 klachten over hondenpoep en niet aangelijnde honden. Afbeelding: De Limburger

Panningen -

De gemeente Peel en Maas ontving vorig jaar 26 klachten van inwoners over hondenpoep of niet aangelijnde honden. In geen enkel geval werd handhavend opgetreden, één keer werd de politie ingeschakeld.

VVD-raadslid Teun Heldens vroeg het college van B en W recent of het niet hoog tijd wordt voor een verbeterplan bij gebrek aan hondenbeleid. Want zoals het nu gaat werkt het kennelijk niet, constateerde Heldens op basis van klachten van burgers en de politie.

Eigen verantwoordelijkheid

Daar ziet het niet naar uit. In antwoorden aan Heldens staat dat er nu eenmaal geen hondenbeleid is waarin voorzieningen als poepbakken of uitlaatplekken zijn geregeld. Net zo min als toezicht en handhaving. „Zoals u bekend is staat vanuit onze visie op eigen verantwoordelijkheid de burger, de hondenbezitter zelf, aan de lat voor dit onderwerp. Wij stellen voor dat wij samen met u hondenbezitters oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen,” is de boodschap aan Heldens.

Peel en Maas kreeg vorig jaar 20 klachten over hondenpoep en zes over niet aangelijnde honden. In alle gevallen is de melder verzocht eerst zelf de hondenuitlaters aan te spreken. Als het om gevaarlijke honden gaat, kan een muilkorfplicht worden opgelegd. Ook de politie heeft te horen gekregen dat er geen beleid is om hondenvoorzieningen aan te leggen en handhavend op te treden.