KNVB verplaatst complete voorlaatste speelronde

Print
KNVB verplaatst complete voorlaatste speelronde

Afbeelding: AD/BSR Agency

De KNVB verplaatst speelronde 33 van de Eredivisie in zijn geheel naar woensdag 15 mei.

Die speelronde wordt daarmee niet de voorlaatste maar de laatste ronde.

Bestuurders van de achttien eredivisieclubs kwamen donderdag in het KNVB-bondsgebouw bijeen om te praten over het vervolg van de competitie. Aanleiding daarvoor zijn de successen van Ajax in de Champions League.

Lees ook: KNVB werkt door Europees succes Ajax aan noodplan voor slot eredivisie

Voorbereiding

De KNVB wil Ajax een goede voorbereiding gunnen op het duel met Tottenham Hotspur. Dat betekent dat er geschoven moet worden met de slotwedstrijden in de eredivisie.

De KNVB heeft het besluit met alle clubs besproken, maar zij moeten dit uiteraard nog overleggen met de gemeenten en politie. ,,We hebben vooraf alle belangen meegewogen dus denken dat het zo haalbaar is'', zegt directeur Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB.

De bond benadrukt dat de wijzigingen niet zijn ingegeven om Ajax te bevoordelen. ,,Het wordt gedaan om aan de afgesproken voorwaarde van minimaal twee volledige dagen rust tussen twee wedstrijden te kunnen voldoen. Dat geldt voor alle clubs en dat geldt voor alle competities waarin ze spelen; eredivisie, bekertoernooi en Europees voetbal'', aldus Gudde.

Lees ook: Ajax treft Spurs op 30 april en 8 mei

Ajax speelt 30 april de eerste halve finale tegen Tottenham Hotspur. Voor de Amsterdammers is het daardoor niet mogelijk op 28 april te spelen tegen De Graafschap in ronde 33 van de competitie. Dit duel spelen op 26 april (Koningsnacht) of 27 april (Koningsdag) is organisatorisch niet mogelijk.

Om een eerlijk en sportief slot van de competitie te bevorderen, schuiven alle negen wedstrijden uit ronde 33 op. ,,Clubs en fans verdienen een eerlijk en zo spannend mogelijk slot van de competitie, vandaar het uitgangspunt van tegelijkertijd spelen op de laatste twee speeldagen.''

De return in de halve finales van de Champions League tegen Tottenham Hotspur is woensdag 8 mei. Ajax heeft dan twee volledige dagen rust gehad na de bekerfinale tegen Willem II.

De KNVB begrijpt dat niet iedereen tevreden is. ,,Het is uiteindelijk voor geen van de betrokkenen prettig. Wat wel erg prettig is, is de reden waarom dit nodig was: de halve finaleplaats van Ajax in de Champions League. Niet alleen Ajax, maar het hele Nederlandse voetbal profiteert hiervan.''

Dit zijn nu de wedstrijden in de laatste speelronde van de eredivisie: De Graafschap - Ajax, PSV - Heracles Almelo, Fortuna Sittard - Feyenoord, FC Utrecht - SC Heerenveen, Excelsior - AZ, NAC Breda - PEC Zwolle, VVV - Vitesse, ADO Den Haag - Willem II en FC Emmen - FC Groningen.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger: