Heerlen sluit aan bij lobby voor nachttreinen

Print
Heerlen sluit aan bij lobby voor nachttreinen

Afbeelding: DDL

Heerlen / Hoensbroek -

De gemeente Heerlen gaat zich aansluiten bij een samenwerking van Brabantse steden en Maastricht die lobbyt om aansluiting te krijgen bij het nachtnet van de NS. Dat is de strekking van een motie die unaniem door de Heerlense gemeenteraad is aangenomen.

Indiener Ewout Tijdeman (GroenLinks) betoogt dat een nachtelijke aansluiting op het landelijke spoornetwerk bijdraagt aan een goed vestigingsklimaat en een aantrekkelijke studentenstad.

Centrumgemeente

„Ook moet Heerlen als centrumgemeente van Parkstad goed in de avond en nacht bereikbaar zijn”, vindt Tijdeman. „Daarbij neemt de populariteit van de trein toe; ProRail verwacht in 2030 een groei van 45 procent reizigers per trein.”

De gemeenten Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en Maastricht zijn een lobby gestart om nachtnet terug te krijgen. Tot 2015 waren de Brabantse steden op het nachtnet aangesloten, maar dit bleek niet rendabel. Momenteel is er in Nederland alleen een dagelijks nachtnet tussen Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Internationale intercity

Tijdeman ging ook in op de lobby die momenteel loopt voor een intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken. „Je zou kunnen denken dat aansluiting bij het nachtnet deze plannen doorkruist, maar volgens mensen bij de provincie Limburg die ik gesproken heb sluit het juist bij deze plannen aan. Daarbij zou deze combinatie bij kunnen dragen om nachtnet wél rendabel te krijgen. En het zou fantastisch zijn als we hier station Heerlen-Centraal krijgen.”

In de Tweede Kamer werd donderdagmorgen over de intercity Amsterdam-Aken gesproken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaat hierover in het najaar in gesprek met de vervoerders.

Vervolgstappen

Wethouder Charles Claessens (Mobiliteit, CDA) liet weten de motie graag uit te voeren. „We zijn met Heerlen druk bezig met de lobby voor de intercity van Amsterdam naar Aken. Als dat lukt, kunnen we daarna kijken welke vervolgstappen we zetten. Aansluiting bij het nachtnet zou daar prima in passen.”

De motie werd met unanieme stemmen aangenomen. Loek Damen (OPH) riep nog wel op om ook de gemeente Sittard-Geleen bij de lobby te betrekken. „Dan kun je de aansluiting bij het nachtnet in Tripoolsamenwerking oppakken.”