Koersdirecteur Van Vliet: ‘Van der Poel geschenk uit hemel voor Amstel Gold Race’

Print
Koersdirecteur Van Vliet: ‘Van der Poel geschenk uit hemel voor Amstel Gold Race’

Van der Poel won afgelopen woensdag nog de Brabantse Pijl Afbeelding: AFP

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Sittard -

Voor organisator van de Amstel Gold Race Leo van Vliet is de opmars van Mathieu van der Poel een zegen. Zondag start de Nederlander als favoriet in de enige Nederlandse World Tour-klassieker.

Lees ook: De eeuwige zoektocht van de Amstel Gold Race

„Van der Poel is een geschenk uit de hemel voor ons. Als je ziet wat hij de laatste weken doet en dat hij dan van de Amstel Gold Race een hoofddoel maakt; dat is geweldig.” Nederlanders spelen al jaren geen rol van betekenis in de Limburgse heuvelwedstrijd. De laatste Nederlandse winnaar is Erik Dekker in 2001.

Hoofddoel

Toch is Van Vliet ook verbaasd dat Van der Poel uitgerekend zijn koers heeft uitgekozen als hoofddoel in het voorjaar. „Kijk, dat hij dat durft bij een koers van 200 kilometer, snap ik. En ik zou het ook begrijpen als hij van Parijs- Roubaix een hoofddoel maakt. Maar de Amstel? Dat is een zware klimkoers, waarmee zelfs Alejandro Valverde het lastig heeft, om maar iemand te noemen.”

De organisator dicht hem toch winstkansen toe. „De tank kan ineens leeg zijn, ook bij klimmers. Maar hij is zo extreem, dat ik niet durf te zeggen dat hij níet gaat winnen. Ik kijk wel uit.”

Lees ook: Indrukwekkende Van der Poel klopt Alaphilippe in Brabantse Pijl

Van Vliet stapte uit nieuwsgierigheid af op Van der Poel, wiens vader Adrie de Gold Race in 1990 won, om te vragen waarom hij juist voor de AGR zo geschikt denkt te zijn. Het antwoord van Van der Poel was ontnuchterend: „Dat heb ik nooit gezegd. Dat zeggen anderen, onder wie mijn pa.”