Raad Stein steunt herbenoeming burgemeester Leurs

Print
Raad Stein steunt herbenoeming burgemeester Leurs

Marion Leurs-Mordang tijdens het Nationaal Schoolontbijt in 2014. Afbeelding: Roger Dohmen

Stein / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Veldschuur / Catsop / Meers -

De raad van Stein wil dat Marion Leurs-Mordang (56) nog zes jaar burgemeester van de gemeente blijft.

Het positieve concept-advies over herbenoeming van een vertrouwenscommissie, vergezeld van een verslag van bevindingen na een gesprek met haar, is donderdag door de raad overgenomen tijdens een besloten vergadering. Na een schorsing maakte DOS-fractieleider Peter Claessen als plaatsvervangend voorzitter de instemming van de gemeenteraad bekend. Over stemverhoudingen werden zoals te doen gebruikelijk geen mededelingen gedaan.

Het advies van de raad wordt nu voorgelegd aan gouverneur Theo Bovens. Hij heeft al in januari een gesprek met Leurs gevoerd over haar functioneren en eventuele herbenoeming. De verwachting is dat Bovens haar met dit advies en een van zichzelf bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat voordragen voor een tweede ambtstermijn.

De eerste ambtsperiode begon in 2013, nadat Leurs in haar woonplaats Gulpen-Wittem politieke en bestuurlijke ervaring had opgedaan als fractieleider en wethouder van lokale partij Balans. Ze bleef na haar aanstelling in Stein met instemming van de raad nog enkele jaren in deze gemeente wonen, omdat ze haar huis niet verkocht kreeg. De burgemeester verbleef tussentijds wel een aantal dagen in de week bij haar dochter, die in Stein woonde.

Leurs heeft haar woning in Gulpen-Wittem inmiddels verkocht. Ze kondigde gisteren aan in haar dankwoord aan de raad dat ze met haar man binnenkort in Urmond gaat wonen. De tweede ambtstermijn van opnieuw zes jaar vangt bij herbenoeming in september aan.