Man (49) uit Landgraaf bedreigt en mishandelt vriendin: ‘Ik steek je in de fik’

Print
Man (49) uit Landgraaf bedreigt en mishandelt vriendin: ‘Ik steek je in de fik’

Afbeelding: ‘Ik steek je in de fik’, dreigde de man. Getty Images/iStockphoto

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Een 49-jarige man uit Landgraaf heeft een celstraf van 30 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk opgelegd gekregen. Hij mishandelde zijn Meerssense vriendin en bedreigde haar met brandstichting.

Het liep volledig uit de hand toen Landgravenaar B. begin vorig jaar de Meerssense vriendin waar hij vijf maanden een relatie mee had thuis opzocht. De twee raakten in conflict. Toen zijn vriendin zich opsloot op het toilet en 112 belde, liet B. wasbenzine onder de deur doorlopen. Volgens het slachtoffer zou hij geroepen hebben: „Je komt er nu uit of ik steek je in de fik.”

Wurggreep

Toen de vrouw daadwerkelijk naar buiten kwam, ontstond er een worsteling. De rechtbank acht het bewezen dat B. daarbij zijn duim diep in haar keel drukte, de vrouw in een wurggreep nam en meermaals haar sjaal strak aantrok. Vervolgens spoot hij wasbenzine in onder meer de gordijnen en probeerde die met een aansteker aan te steken.

De poging tot brandstichting en de mishandeling bekende B. op de zitting. Hij bestreed toen dat hij de vrouw gedreigd had in brand te steken, maar de rechtbank acht dat op basis van verklaringen van het slachtoffer toch bewezen.

Geestesvermogen

Volgens onderzoekers moet B. verminderd toerekeningsvatbaar geacht worden. Hij zou niet het geestesvermogen hebben om adequaat te kunnen omgaan met zware tegenslagen en confrontaties. De rechtbank heeft daar, en met het feit dat hij nooit eerder zo de fout is ingegaan, rekening gehouden in het bepalen van de strafmaat. Het Openbaar Ministerie had 36 maanden cel, waarvan 12 voorwaardelijk geëist.

B. moet zich tevens laten behandelen en het slachtoffer een schadevergoeding betalen, onder meer voor het vernielen van een telefoon, een deur en de alarminstallatie in haar huis.