Vier politiemensen in Limburg op non-actief wegens plichtsverzuim

Print
Vier politiemensen in Limburg op non-actief wegens plichtsverzuim

Afbeelding: iStock

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America -

De politie Limburg heeft vier medewerkers op non-actief gesteld wegens plichtsverzuim. Ze worden beschuldigd van ‘onprofessioneel gedrag’.

Het zou gaan om politiemensen uit de regio Horst-Peel en Maas. De politie bevestigt slechts dat vier medewerkers vorige week hun wapen en pepperspray hebben moeten inleveren. Ook mogen ze het bureau niet meer betreden. Wat de beschuldiging precies is, wil de politie nu niet zeggen. „Ze hebben zich niet gedragen op een manier die wij van politiemensen verwachten.”

Er loopt geen strafrechtelijk onderzoek, benadrukt de woordvoerster. „Openbaar Ministerie en rijksrecherche zijn niet ingeschakeld. Het betreft puur een intern disciplinair onderzoek naar deze vier medewerkers en als dat is afgerond kunnen we mogelijk meer informatie geven over deze zaak.”

Volgens de landelijke politiesite zijn er drie soorten onderzoeken tegen medewerkers: oriënterend, strafrechtelijk en disciplinair.

Klein team

Het eerste wordt ingesteld bij aanwijzingen van mogelijk verwijtbaar handelen, het tweede bij strafbare feiten. Het derde, een disciplinair onderzoek, wordt ingesteld ‘in opdracht van de korpschef als sprake is van vermoedelijk plichtsverzuim maar nader onderzoek nog gewenst is. Dat gaat over de relatie werkgever – werknemer’, aldus de site. Het betreffende politieteam Horst-Peel en Maas, het op één na kleinste van Limburg, had vorig jaar zo’n honderd mensen. Dit jaar moeten ze het met 73 mensen doen, werd in december bekend. „Maar het is absoluut niet zo dat de medewerkers nu buiten functie zijn gesteld omdat ze intern te hard op de trom geslagen hebben vanwege bezuinigingen of zo”, aldus een politiewoordvoerder.

Het lijkt te gaan om wijkagenten, blijkt uit onderzoek van De Limburger. De politie wil niet melden welke functie de medewerkers hadden en of het wijkagenten betreft. „Maar alle wijken hebben nog steeds een wijkagent. De lopende kwestie levert geen nadeel op voor de burgers.”

Districten

Het Limburgse politiekorps telt drie districten (Noord-Midden, Parkstad en Zuid-West), opgedeeld in twaalf basisteams. De grootste teams tellen zo’ tweehonderd mensen, de kleinste politieteams zo’n zeventig tot tachtig mensen.

Reageren? sjors.vanbeek@delimburger.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu