Formatie: CDA en Forum voor Democratie groeien naar elkaar toe

Ruud Burlet en Ger Koopmans tijdens het eerste gesprek over de nieuwe coalitie. © Harry Heuts

CDA en Forum voor Democratie (FvD) lijken nader tot elkaar te komen tijdens de gesprekken die plaatsvinden over de vorming van een nieuwe Limburgse coalitie.

Jule Peeters

Limburg moet een voorbeeld nemen aan de provincie Flevoland. Dat zei fractievoorzitter Mariska Werrij van het CDA tijdens een ingelaste Provinciale Statenvergadering over de formatie donderdagavond. In Flevoland is het CDA inmiddels met FvD in onderhandeling. Werrij had het over de kritiek op de klimaatplannen, die kiezers ook in Limburg met hun stem op FvD en PVV hebben willen uiten. „Het antwoord hierop moet een plek krijgen. We moeten bruggen slaan op dit thema”, zei Werrij.

Compromis

In Flevoland is op het heikele onderwerp klimaat een compromis in zicht tussen partijen. FvD is bereid om de plannen voor nieuwe windmolens die nog op stapel staan uit te voeren, op voorwaarde dat er geen nieuwe initiatieven bijkomen. De vraag of het CDA dit ook in Limburg ziet zitten, vindt Werrij te voorbarig. „Maar wij hebben altijd gezegd dat de energietransitie haalbaar en betaalbaar moet zijn.”

Lees ook: Formatie van het nieuwe provinciebestuur: poker voor profs

De afgelopen weken vonden in Limburg formatiegesprekken plaats tussen het CDA en de vier verkiezingswinnaars: FvD, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Lokaal Limburg. Fractievoorzitter Ruud Burlet van FvD zei donderdagavond dat daaruit gebleken is dat zijn partij en het CDA op dezelfde manier denken over de energietransitie. „Een belangrijke les is om niet dogmatisch de gesprekken in te gaan, maar open te staan voor andere ideeën. Zo kom je dichter bij elkaar dan je van tevoren zou denken.” VVD-fractievoorzitter Karin Straus, die nog niet aan de gesprekken heeft deelgenomen, benadrukte tijdens de Statenvergadering dat ze „zeker ook met Forum” om tafel wil.

Motorblok

Eerder deze week maakten informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls bekend dat zij de huidige coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en D66 zien als het motorblok van het nieuwe provinciebestuur. Dit zal, als het aan hen ligt, uitgebreid worden met minimaal één extra partij. De komende drie weken wordt met alle partijen gesproken. Ondanks dat CDA en FvD elkaar op onderwerpen kunnen vinden, heeft het CDA nog geen voorkeur, zegt Mariska Werrij.

In Limburg verloopt het proces een stuk trager dan op veel andere plekken in het land. Koopmans benadrukte dat er nu ook momenten gaan komen „waarop het minder leuk wordt”.