Vrouw komt om het leven bij ‘terroristisch incident’ Noord-Ierland

Print

Video: De Limburger

In de Noord-Ierse stad Londonderry is een 29-jarige vrouw doodgeschoten bij wat de politie een ‘terroristisch incident’ noemt. Dat maakte de politie in Noord-Ierland donderdagavond bekend.

In de wijk Creggan, een buurt waar veel Ierse nationalisten wonen, braken donderdagavond rellen uit nadat de politie een inval had gedaan in een woning. Bij de onlusten werd de politie beschoten en bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Ook werden enkele voertuigen in brand gestoken. Een journalist ter plaatse zag de vrouw staan nabij een politievoertuig toen ze opeens werd getroffen. Ze werd nog naar een ziekenhuis vervoerd, maar overleed kort na aankomst.

In Londonderry is het sinds januari onrustig nadat nabij een rechtbank in het centrum van de stad een auto ontplofte.

De Noord-Ierse politie vermoedt dat republikeinse extremisten van de Real Irish Republican Army (Echte Ierse Republikeinse Leger) achter de explosie zitten. De politie was een kwartier van tevoren gewaarschuwd en had slechts die tijd om mensen te evacueren.

,,Spijtig genoeg kan ik bevestigen dat een 29-jarige vrouw vanavond in Creggan is omgekomen door schoten’’, aldus hoofdcommissaris Mark Hamilton op Twitter. ,,We behandelen dit als een terroristisch incident en we zijn een moordonderzoek gestart.’’

Vrouw komt om het leven bij ‘terroristisch incident’ Noord-Ierland
Een auto gaat in vlammen op tijdens rellen in het Noord-Ierse Londonderry. Foto: AD/AP