Drie bekende bergbeklimmers waarschijnlijk omgekomen door lawine Canada

Print
Drie bekende bergbeklimmers waarschijnlijk omgekomen door lawine Canada

Jess Roskelley, een van de drie bergbeklimmers die vermoedelijk zijn omgekomen in Canada. Afbeelding: Facebook

Drie bekende bergbeklimmers zijn waarschijnlijk omgekomen door een lawine in het Canadese nationaal park Banff.

Hun sponsor, kledingmerk The North Face, liet donderdag weten dat de Oostenrijkers David Lama (28) en Hansjörg Auer (35) en de Amerikaan Jess Roskelley (36) sinds woensdag vermist zijn. Er wordt van uitgegaan dat ze dinsdag bedolven zijn door een lawine.

Gevaar

Ook de lokale autoriteiten gaan er volgens een mededeling van uit dat de drie mannen omgekomen zijn. Nieuwe reddingspogingen zijn momenteel onmogelijk vanwege de lastige weersomstandigheden en verhoogd lawinegevaar.

Volgens de autoriteiten wilden Lama, Auer en Roskelley de berg Howse Peak (3.295 meter) in Banff via een moeilijke route aan de oostzijde beklimmen. Nadat de sportklimmers als vermist waren gemeld, doorzochten de reddingsdiensten de omgeving vanuit de lucht en stelden ze sporen vast van verschillende lawines. Tussen losse stenen werd ook uitrusting van bergbeklimmers gezien. ,,Op basis van wat we gezien hebben, zijn alle drie leden van de expeditie vermoedelijk omgekomen’’, zei woordvoerster Amy Krause van Parks Canada, het orgaan dat de nationale parken van Canada beheert.

Everest

Jess Roskelly is de zoon van John Roskelly, eveneens een vermaard bergbeklimmer. Samen bedwongen ze in mei 2003 de Mount Everest. Jess Roskelly was toen 20 jaar oud en daarmee op dat moment de jongste Amerikaan ooit die ’s werelds hoogste berg bedwong. Zeven jaar later verbrak de 13-jarige Jordan Romero dat record.

Lama’s manager Florian Klingler bevestigde noch ontkende donderdagmiddag de eerste mediaberichten over een mogelijke lawineongeluk. Hij had wel gehoord van kennissen van Lama die ongerust waren, meldde het Oostenrijkse nieuwsagentschap APA.