Gulle giften miljardairs voor Notre-Dame vallen slecht bij Gele Hesjes

Print
Gulle giften miljardairs voor Notre-Dame vallen slecht bij Gele Hesjes

François-Henri Pinault, de man van actrice Selma Hayek doneerde 100 miljoen euro

De donaties van honderden miljoenen euro’s voor de wederopbouw van Notre-Dame zorgen voor een verhit debat in Frankrijk. Want wie geeft er voor mensen in nood?

Erg lang heeft de saamhorigheid na de vernietigende brand in Frankrijks beroemdste kathedraal niet geduurd. Sterker, de vlam is in de pan geslagen nu miljardairs strooien met miljoenen om de Notre-Dame te herbouwen maar nauwelijks thuis geven als landgenoten in zak en as zitten.

Lees ook: Torenspits gezocht voor Notre-Dame

Bijna een miljard euro is al binnen voor de restauratie. François-Henri Pinault, de man van actrice Selma Hayek en baas van het veilinghuis Christie’s, wijnhuizen, media en een voetbalclub, had al 100 miljoen overgemaakt voordat het vuur goed en wel was geblust. Een paar uur later legde Bernard Arnault, de baas van luxeconcern LVMH (Dior en Louis Vuitton), het dubbele op tafel. De familie Bettencourt (L’Oréal) ging mee met dat bedrag: 200 miljoen. De familie Bouygues (van een bouwconcern) leek vrekkig met ‘slechts’ 10 miljoen, maar Bouygues levert materiaal en kennis voor het herstelwerk.

Achterste benen

Nobele gebaren, maar ongelukkig in de timing. Want Notre-Dame brandde juist op de avond dat president Macron de natie zou toespreken over het verdriet van de Gele Hesjes die hun benzine niet meer kunnen betalen of moeten schrapen met pensioenen. ,,Kun je het je voorstellen, 100 miljoen, 200 miljoen, met één klik”, zei Phillipe Martinez, de leider van de communistische vakbond CGT.

De discussie werd verscherpt door een suggestie van een voormalig adviseur van het Pinault-concern en oud-minister van Cultuur, Jean-Jacques Aillagon. Hij vond dat, gezien de buitengewone omstandigheden, Pinault 90 procent van de gift zou mogen aftrekken van de belastingen in plaats van de reguliere 60 procent.

Lees ook: Deze kunstwerken uit de Notre-Dame zijn van het vuur gered

Tal van charitatieve instellingen, politici en andere donors stonden op hun achterste benen. Waarom zo veel fiscaal medeleven met de giften van de allerrijksten, waar anderen maar beperkte aftrekmogelijkheden hebben? De familie Pinault zag zich genoodzaakt een verklaring uit te geven dat ze helemaal geen belastingvoordeel zouden claimen.

De gulle giften zijn ook een bittere pil voor fondsenwerver Stéphane Bern, die jarenlang moest bedelen voor geld voor de restauratie van kerken en kastelen. Nu regent het honderden miljoenen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →