Lezing door vrijwilliger bij vluchtelingen op Lesbos

Print
Lezing door vrijwilliger bij vluchtelingen op Lesbos

Nora Smaisim aan het werk op Lesbos. Afbeelding: Bibliocenter Weert

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Lesbos was ooit een vakantie-eiland. Dat veranderde door de vele vluchtelingen die sinds 2015 op het eiland belandden en van daaruit verder reisden naar andere delen van Europa. Nora Smaisim (29 jaar) is arts. Haar familie vluchtte destijds uit Irak, ze groeide op in Weert en is oud-leerling van Philips van Horne. Nora deed vrijwilligerswerk via Stichting Bootvluchteling in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Zij vertelt op 9 mei om 19.30 uur bij Bibliocenter Weert over haar ervaringen in het overvolle kamp.

In 2016 sloot de Europese Unie een deal met Turkije en werd kamp Moria op Lesbos een eindstation. Ingericht voor maximaal 3.100 mensen. Maar in de praktijk verblijven er nu ongeveer zevenduizend vluchtelingen die hier enkele maanden tot een aantal jaren verblijven. In een dergelijke situatie zijn de omstandigheden enorm zwaar en moeilijk en zijn de gezondheidsvoorzieningen onvoldoende.

Stichting Bootvluchteling biedt zowel medische als psychologische hulp aan de bewoners van het kamp Moria. Als de dagdienst er voor de reguliere artsen opzit, komt het team vrijwilligers bestaande uit artsen, verpleegkundigen, een ondersteuner en vertalers in actie. Zij bieden medische hulp vanaf vijf uur ’s middags tot middernacht. Van een dergelijk team maakte Nora een maand lang deel uit.

Wat bracht Nora ertoe dit vrijwilligerswerk te doen? Hoe is het leven voor vluchtelingen onder deze omstandigheden? Zij geeft een inkijk uit de eerste hand over het leven in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Reserveer kaarten hier. Je vindt de bibliotheek aan de Wilhelminasingel 250 in Weert. Toegang vijf euro.