Imker opgelucht: ‘Mijn 200.000 bijen op dak Notre-Dame hebben brand overleefd’

Print
Imker opgelucht: ‘Mijn 200.000 bijen op dak Notre-Dame hebben brand overleefd’

Imker Nicolas Géant in actie op het dak van de Notre-Dame. Afbeelding: Notre-Dame de Paris

Hij kreeg talloze telefoontjes van over de hele wereld. Iedereen was bezorgd om zijn bijen bovenop het dak van de Notre-Dame. Maar imker Nicolaas Géant kan opgelucht ademhalen. De circa 200.000 diertjes uit de bijenkasten op de kathedraal hebben de urenlange brand van afgelopen maandag overleefd.

De drie bijenkasten - met elk zo’n 60.000 bijen - werden in 2013 op het dak van de sacristie geplaatst om bij te dragen aan de biodiversiteit in Parijs. De diertjes, die een eigen pagina op de website van de Notre-Dame hebben, zijn van een soort die als belangrijkste eigenschap heeft dat ze goedaardig zijn, een belangrijke eigenschap in de stad.

Lees ook: Gulle giften miljardairs vallen slecht bij Gele Hesjes

,,Ze zijn in leven’’, zei de imker tegen lokale media. ,,Ik dacht eerst dat de kasten verbrand waren. Maar ik heb nu op de satellietbeelden kunnen zien dat dat niet het geval is en de woordvoerder van de kathedraal heeft me verzekerd dat ze in en uit de kasten vliegen.’’

Telefoontjes

De imker kreeg na de brand uit de hele wereld vragen over zijn bijenvolk. ,,Dat had ik niet verwacht. Ik kreeg vragen uit Europa natuurlijk, maar ook uit Zuid-Afrika, Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.’’

Lees ook: Franse minister: Geld om Notre-Dame te herbouwen is geen probleem

Ook Beeopic, de organisatie achter de bijenkasten, bevestigt in een facebookbericht van gisteren het overleven van het vuur door de dieren. Drie dagen eerder postte de organisatie ook al een dronebeeld van het dak van de kathedraal. Daarop leken de drie bijenkasten nog intact. Het was toen nog afwachten of de bijen ‘alle rook, vuur en water’ hadden overleefd.

De eerste dronebeelden tonen hoe zwaar de schade aan de Notre-Dame is.

Video: De Limburger