Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

‘Nieuw bezoekerscentrum Duitse begraafplaats Ysselsteyn leidt tot verdubbeling aantal bezoekers’

‘Nieuw bezoekerscentrum Duitse begraafplaats Ysselsteyn leidt tot verdubbeling aantal bezoekers’

Afbeelding: Lé Giesen

Ysselsteyn -

Met de realisatie van een nieuw bezoekerscentrum wordt het aantal bezoekers van de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn naar verwachting verdubbeld. Nu brengen jaarlijks 29.000 mensen een bezoek aan het oorlogskerkhof.

Dat verwacht de stichting Vrienden van Ysselsteyn, die aan het plan voor het nieuwe bezoekerscentrum werkt. De stichting baseert haar prognose op haar eigen ervaringen en die van partners waarmee wordt samengewerkt - zoals het oorlogsmuseum in Overloon- die ook aanpassingen aan organisatie en gebouwen hebben gedaan.

Toiletgebouw

Het Duitse kerkhof heeft al enige tijd niet meer voldoende aan de huidige twee gebouwtjes op zijn terrein. Het huidige informatiegebouw is feitelijk niet veel meer dan een toiletgebouw en een gastenboek met plattegrond van de begraafplaats. Door het ruimtegebrek kunnen volgens Vrienden van Ysselsteyn veel van de bezoekers nu niet of nauwelijks begeleid worden, een educatief programma volgen of een goede rondleiding over de begraafplaats krijgen. Vandaar dat het plan voor een nieuw, groter bezoekerscentrum is ontstaan.

Museum

Het nieuwe bezoekerscentrum herbergt los van een receptie en een leestafel ook een klein museum, een ontvangstruimte met bescheiden horeca en een werkruimte voor wetenschappelijke onderzoeken en studies. Ook komt er een multifunctionele ruimte voor lezingen en tentoonstellingen, een biblio- en mediatheek en enkele kantoor- en vergaderruimtes. De bestaande gebouwen krijgen een opknapbeurt, waarbij de huidige ‘receptie’ wordt omgebouwd tot logeergebouw voor internationale vrijwilligers die steeds gedurende een jaar komen helpen.

Met die uitbreiding hoopt de stichting ook nieuwe types bezoekers aan te trekken, zoals wetenschappers en onderzoekers en toeristen en studenten uit andere landen. Nu al merkt de stichting een groeiende belangstelling uit landen als Canada, Verenigde Staten en Engeland.

Parkeerruimte

Het college van burgemeester en wethouders wil meewerken aan de plannen. Na het verlenen van een subsidie heeft het college nu ook het aangepaste bestemmingsplan voor het centrum goedgekeurd. Het centrum moet wel voldoende parkeerplaatsen aanleggen en behouden. In mei wordt dat voorgelegd aan de gemeenteraad.

De begraafplaats in Ysselsteyn is qua oppervlakte het grootste Duitse oorlogskerkhof ter wereld. De begraafplaats werd in 1946 aangelegd en wordt sinds 1976 door de Duitse oorlogsgravenstichting beheerd. In de Ysselsteynse bodem liggen bijna 32.000 oorlogsdoden.