Eerste restauratiecompliment voor Plattelandshoés

Print
Eerste restauratiecompliment voor Plattelandshoés

Het restauratiecompliment is door de Adviescommissie Kunst en Cultuur uitgereikt aan Wim Daniëls van het Plattelandshoés. Afbeelding: Jac Willekens

Panningen -

Het eerste restauratiecompliment is donderdag door de Adviescommissie Kunst en Cultuur uitgereikt aan het Plattelandshoés in Panningen. Het restauratiecompliment prijst vrijwilligers van kleine initiatieven die gaan voor het behoud van erfgoed in Peel en Maas.

In de voormalige basisschool Panningen-Noord werd tijdens de verbouwing naar het Plattelandshoés een muurschildering ontdekt. Na onderzoek bleek dat het kunstwerk, gemaakt door kunstenaar Ramaekers, dateert uit 1956. De muurschildering laat het wonen, werken en leven in de jaren vijftig zien. Een schildersgroep heeft vrijwillig deze muurschildering volledig gerestaureerd, waarmee het behouden is voor de toekomst.

Het restauratiecompliment bestaat uit een bronzen schildje in de vorm van de contouren van Peel en Maas, gemaakt door twee lokale kunstenaressen. Het is de bedoeling om het compliment incidenteel uit te reiken, als de gelegenheid zich voordoet.

De Adviescommissie Kunst en Cultuur bestaat uit zeven personen. De commissie adviseert gevraagd en ongevraagd de gemeente op het gebied van kunst en cultuur. Burgemeester en wethouders hebben de adviescommissie ingesteld voor een periode van vier jaar.

Eerste restauratiecompliment voor Plattelandshoés
De schildersgroep die de muurschildering op de achtergrond heeft gerestaureerd. Foto: Jac Willekens