Heerlen start project om regenwater beter vast te houden

Print
Heerlen start project om regenwater beter vast te houden

Bij flinke buien moet het regenwater niet meteen het riool inlopen. Afbeelding: Jeroen Kuit

Heerlen / Hoensbroek -

De gemeente Heerlen ontwikkelt een regeling om regenwater beter vast te houden. Door het vergroenen van tuinen en daken moet worden voorkomen dat regenwater direct het riool in stroomt.

De regeling moet nog dit jaar in werking treden. Hoe die precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Dat laat wethouder Charles Claessens (Milieu, CDA) weten op raadsvragen van CDA’er Peter Pauwels.

Insecten

Die trok aan de bel naar aanleiding van de afname van het aantal insecten, een probleem dat niet alleen in Heerlen speelt. Gezien het belang van insecten voor natuur en mensen wilde Pauwels van het stadsbestuur weten of hier beleid op gevoerd wordt of gaat worden.

Claessens schrijft dat er meerdere projecten zijn om het aantal insecten te bevorderen. ‘Bijvoorbeeld de begrazing van gronden door schapen, waardoor planten die een aantrekkelijke habitat vormen voor insecten meer kans krijgen zich te ontwikkelen.’

Projecten

Andere projecten zijn de groenvoorzieningen in het Gebrookerbos en een project in Eikenderveld waar bewoners 2500 bijvriendelijke planten geplant hebben. Op 18 mei vindt in Vrieheide een tuinfestival van het IBA-project Ikgroenhet plaats, waarbij bewoners met hulp van experts hun tuinen kunnen beplanten. Ook sluit Heerlen zich aan bij Operatie Steenbreek, een landelijk initiatief om versteende leefomgevingen groener te maken.

Bij het project om regenwater beter vast te houden snijdt het mes aan twee kanten, schrijft Claessens. ‘Een bijkomend effect is dat waterbergende groene tuinen en daken een positieve invloed hebben op het behoud van insecten.’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen