Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Toveren met eitjes zonder kop

Kok John Klerken bezig met het opsieren van zijn asperge ei Afbeelding: Laurens Eggen.

Met een eitje kun je fenomenaal toveren. Koken, pocheren en bakken. John Klerken (38) sous chef van restaurant Valuas in Venlo onthoofdt graag een eitje. Erna tovert hij allerlei vullingen in het lege dopje..

Goochelaar en tovenaars zijn dol op eieren. Niet gek, een ei is pure magie. Prachtige egale, gladde vorm. Breekbaar maar solide omhulsel van dooier en eiwit. Altijd afwisselend qua vorm en qua kleur. Ook zonder kinderhand met verf kwastje. Gespikkeld, gevlekt, zwart, wit, bruin of geel en soms zelfs gemarmerd.

De gevederde tweepotigen leggen heel wat creativiteit aan de dag om ons met hun ovale legsels te verrassen, van kip tot kwartel, gans, kievit, struisvogel en zelfs meeuw. Eetbaar en erg voedzaam ...