Zeg het maar… Henny Offermans

Print
Zeg het maar… Henny Offermans

Toegesproken door gouverneur Theo Bovens. Afbeelding: Hannie Verweij

Kerkrade / Eygelshoven -

Iedere vrijdag, inmiddels voor het achttiende jaar, staat Henny Offermans (67) uit Kerkrade klaar om pakketten uit te delen voor Voedselbank Limburg-Zuid. Hier wil ze voorlopig ook niet mee stoppen.

Hoe ben je terechtgekomen bij de voedselbank?

„Ik zag 18 jaar geleden in de wijkkrant een advertentie staan van de oprichters van de Voedselbank in Zuid-Limburg. Zij deelden toen vanuit hun huis in Hoensbroek voedselpakketten uit. Nadat ik contact met ze had opgenomen, ging ik ook aan de slag. Ik haalde in Hoensbroek pakketten op en bracht deze met de auto rond. Nu deel ik voedselpakketten uit op een locatie in Chevremont.”

Welke werkzaamheden voer je uit?

„Verse producten, zoals groenten en fruit, verpakken wij meestal zelf op de locatie. De rest van het voedselpakket ontvangen wij compleet samengesteld. Iedere vrijdag komen er zo’n 69 gezinnen hun pakket ophalen. Andere vrijwilligers en ik staan dan voor ze klaar.”

Wat is het leukst aan dit werk?

„Het leukst is dat je ziet dat de meeste mensen dankbaar zijn met wat ze krijgen. Er is tijd om leuke gesprekken te voeren. Als er mensen langskomen die ergens mee zitten, of als er andere problemen zijn, is er de ruimte en tijd om ze even apart te pakken en erover te praten. Als ik zie hoe verrast gezinnen iedere week zijn over wat er in het pakket zit, weet ik waar ik het voor doe.”

Hoe lang ben je nog van plan dit te blijven doen?

„Zo lang ik het leuk blijf vinden, doe ik het. Zodra ik tegenzin krijg, houd ik ermee op. Het allerliefst zie ik dat er binnen vijf jaar geen voedselbank meer nodig is.”