Zeg het maar… Zakia Labyed

Zakia Labyed uit Brunssum.

Zakia Labyed uit Brunssum. © Fons Bus

Zakia Labyed (49) maakt zich sterk al jaren vrijwillig sterk voor haar medemens. Van de juiste papieren aanvragen tot inzamelingsacties: de Brunssumse zet veel middelen in.

Judith Bouwels

Wat doe je zoal om anderen te helpen?

“Veel verschillende dingen. Ik help bijvoorbeeld om een indicatie voor benodigde zorg te maken, maar ook met de zoektocht naar een woning of de aanvraag van een uitkering. Ik heb ook meegemaakt dat er brand is geweest in iemand huis. In zo’n geval organiseer ik een inzameling voor nieuwe spullen.”

Voor welke mensen doe je dit?

“Het maakt me niet uit of het iemand met een migratieachtergrond is of een Nederlander. Iedereen die bij mij aanklopt voor hulp, help ik graag.”

Wanneer ben je begonnen met dit vrijwilligerswerk?

“Dit is bij mij begonnen toen ik een jaar of twaalf was. Mijn vader hielp zijn Marokkaanse vrienden en kennissen met het maken van een afspraak bij de huisarts of het zoeken naar een woning. Ik hielp hem daarbij en later ben ik het zelf gaan doen. Het is ooit begonnen in Parkstad, maar inmiddels ondersteun ik ook mensen in Maastricht-Heuvelland en de Westelijke Mijnstreek.”

Hoe organiseer je deze hulp?

“Ik vraag altijd aan de mensen die contact met mij zoeken of meerdere mensen van de situatie op de hoogte mogen zijn. Als dat het geval is, vraag ik andere vrijwilligers mij te helpen. Ik maak gebruik van mijn ruime netwerk, omdat ik vind dat ieder mens voor een ander mens moet klaarstaan. Als er een extreem geval is, bijvoorbeeld als iemand in de winter in een auto moet slapen, dan verplaats ik mijn eigen werk en zet ik er extra vaart achter.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee