Rechter laat werk aan bowlingcentrum Boschstraat Maastricht stilleggen

Print
Rechter laat werk aan bowlingcentrum Boschstraat Maastricht stilleggen

De sloop van Festivillage is nagenoeg klaar. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De rechter heeft vrijdagmiddag de bouwwerkzaamheden aan een nieuw bowling- annex escaperoomcentre aan de Boschstraat in Maastricht stilgelegd.

Een groep omwonenden was in het geweer gekomen tegen de bouw van het amusementscentrum met restaurant op de plek van het voormalige Festivillage. De sloop daarvan is nagenoeg afgerond en initiatiefnemers stonden in de startblokken om met de nieuwbouw te beginnen.

Geluidsoverlast

Maar er loopt nog een bezwaarprocedure tegen de door de gemeente Maastricht afgegeven vergunning. Pas volgende maand is er een hoorzitting en het is ook nog wachten op een rapportage over te verwachten geluidsoverlast voor de buurt. ‘De gemeente sorteert voor’, menen de omwonenden. En dus stapten ze naar de rechter om een voorlopige voorziening te vragen.

De rechtbank gaat mee in de beredenering van de omwonenden: er zijn nog te veel onzekerheden. Vrijdagmiddag sommeerde de rechter dat alle werkzaamheden voor in ieder geval zes weken worden stilgelegd.

Bestemmingsplan

De bouw van het bowlingcentrum past in principe in het bestemmingsplan. De initiatiefnemers hebben ook al alternatieve ontwerpen voorgelegd om daar aan te voldoen. Maar de tweede verdieping, waar een technische ruimte en een speelruimte gepland zijn, stroken niet zonder meer met dat bestemmingsplan. De gemeente meent dat het om een minimale afwijking gaat en dat die zeker ingepast zal worden.

De rechter vindt dat te voorbarig. Er moet nog beoordeeld worden of het bouwplan past binnen de aanvaardbare normen van een goede ruimtelijke ordening. De gevel van het pand wordt in het nieuwe plan iets breder dan het oude Festivillage-pand. De omwonenden menen dat ook de geplande parkeerplaatsen nog eens goed bekeken moeten worden.

Inkijk

Een aantal omwonenden maakt zich ook zorgen dat er vanuit het restaurant te veel ‘inkijk’ in hun tuinen en woningen komt. Sowieso voelen ze zich door de gemeente om de tuin geleid. Op basis van een oud omgevingsplan leefden ze in de veronderstelling dat hun woning lag in een gebied waar wonen in een parkachtige omgeving de hoofdmoot zou vormen.

Voor de initiatiefnemers van de bowling is het een fikse tegenvaller. Zij wilden zo snel mogelijk aan de slag om in september al open te kunnen gaan. Dan begint, zo stellen zij, het bowlingseizoen.