Oproep: bouillon en zoute drop voor wandelaars Kennedymars

Print
Oproep: bouillon en zoute drop voor wandelaars Kennedymars

Afbeelding: De Limburger

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De 56ste editie van de Kennedymars belooft zaterdag zonovergoten te worden. De organisatie vraagt het publiek langs de route om de zwetende wandelaars af en toe iets zouts toe te stoppen.

De weersvoorspelling voor zaterdag: zon, droog en warm. Lokaal kan het tot 26 graden worden, voorspelt weeronline.nl. Voor de wandelaars van de zonovergoten 56ste Kennedymars in Sittard doet de organisatie van de wandeltocht een beroep op het publiek langs de route: wilt u de wandelaars water, bouillon of zoute drop aanbieden?

Uitzonderlijk

Die oproep is niet uniek, zegt voorzitter Han Wolffs, maar dit jaar wel extra belangrijk. „Dit is voor ons behoorlijk uitzonderlijk weer.” De temperatuur tijdens de gemiddelde editie, gekeken naar de afgelopen vijf jaar, ligt tussen de 10 en 15 graden. Regenkleding is vaak geen overbodige luxe.

Dit jaar dus andere koek. Vooral vanaf de middag belooft het behoorlijk warm te worden. „Relatief dan”, zegt Wolffs. „Het is niet extreem, maar voorkomen is beter dan genezen.” De organisatie deelt zelf ook zoute snacks uit bij de verzorgingsposten. Daarvan zijn er negen langs de tachtig kilometer. Op vijf plekken wordt ook water uitgedeeld. „Bij de andere punten is drinken verkrijgbaar bij commerciële aanbieders”, zegt Wolffs. Daarnaast kunnen wandelaars bij achttien horecapunten terecht en kan er op diverse plekken water getapt worden bij punten van WML.

Inschrijvers

Hoe veel wandelaars zaterdag aan de start verschijnen is nog niet bekend, omdat lastminutebeslissers vanaf 45 minuten voor de start nog op de Markt in Sittard kunnen inschrijven. Wolffs: „Daarvan verwacht ik er dit jaar wel meer dan andere jaren, zeker voor de kortere afstanden. Mensen lopen nu eenmaal liever in de zon dan in de regen.”

Tips voor wandelen bij zomerse temperaturen

Vijf tips voor het wandelen van tachtig (of veertig of tien) kilometer bij zomerse temperaturen van Hans Bessems, Mulders Bergsport (Limbricht).

  • Drinken. Niet te veel ineens, maar neem regelmatig een slokje.
  • Zout. Vooral in de tweede helft van de mars is het belangrijk om zout te nuttigen. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld chips, zwart-wit dropjes of bouillon.
  • Verkoeling. Draag sneldrogende, verkoelende kleding en sokken. Een nat/vochtig sjaaltje om je nek kan ook goed helpen tegen de warmte.
  • Bescherming. Een zonnehoedje of pet tegen de zon biedt bescherming voor je hoofd. Smeer je verder goed in met zonnebrand. Ga vooral niet te schaars gekleed lopen.
  • Tempo. Altijd belangrijk tijdens het wandelen, maar helemaal bij warm weer: loop je eigen tempo.