Samen Zorgen Huis Leudal in Baexem officieel geopend

Print
Samen Zorgen Huis Leudal in Baexem officieel geopend

Genodigden konden na de opening een kijkje nemen in de kamers van het Samen Zorgen Huis. Afbeelding: Jeroen Kuit

Baexem -

Na jaren van voorbereidingen is vrijdagochtend het Samen Zorgen Huis (SZH) in Baexem officieel geopend. De eerste zorgbehoevenden zullen eind april gebruik gaan maken van het huis.

Vooralsnog start het SZH met zeven kamers waar mensen die tijdelijk extra zorg nodig hebben kunnen verblijven. De bedoeling is dat het SZH uiteindelijk achttien kamers telt voor mensen die bijvoorbeeld nog thuis wonen maar tijdelijk behoefte hebben aan extra zorg of mensen die het ziekenhuis kunnen verlaten maar nog aan moeten sterken voordat ze naar huis kunnen. Zorgverleners zullen daarbij mensen naar het SZH verwijzen. Vier kamers zijn bedoeld voor palliatieve zorg. De zorg zal voornamelijk worden verleend door vrijwilligers, ondersteund door een professionele zorginstelling.

Garantstelling

Realisatie van het Samen Zorgen Huis had flink wat voeten in de aarde. Vooral het vinden van genoeg geld om met het huis van start te kunnen gaan zorgde voor hoofdbrekens. Pas deze week kwam de garantstelling van de gemeente Leudal rond voor een lening waarmee de inrichting van het SZH kon worden betaald. Opvallend daarbij is dat de gemeente akkoord ging met de garantstelling hoewel aan de oorspronkelijke voorwaarden niet werd voldaan. De garantstelling werd daarom aangepast.

Samen Zorgen Huis Leudal in Baexem officieel geopend
Met het doorknippen van een lint werd de opening van het Samen Zorgen Huis Leudal een feit. Foto: Jeroen Kuit

Zorgen

Fracties in de gemeenteraad van Leudal vroegen zich in maart tijdens de raadsvergadering af of het SZH in de toekomst wel rendabel kan draaien. Nu er daadwerkelijk zorg verleend kan worden in voormalig klooster Mariabosch zal aan het eind van het jaar moeten blijken hoe de zaken er financieel voor staan. Inmiddels hebben zich zo’n tachtig vrijwilligers gemeld om in het SZH mee te helpen.

Lees ook: Het Samen Zorgen Huis: ‘Dit wordt de zorg van de toekomst’