Integriteit

Forse boetes voor Roermondse beleggers

Print
Forse boetes voor Roermondse beleggers

Afbeelding: Getty Images

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft boetes opgelegd aan twee bestuurders van de inmiddels opgeheven Roermondse belegger De Waerdt Vermogensbeheer. Eerder kreeg een derde bestuurder, Kees de J., al een boete van de financiële waakhond.

De in Duitsland geboren Hans-Joachim H. kreeg van het drietal de hoogste boete opgelegd. Hij moet 100.000 euro betalen, omdat hij ‘geen integere uitoefening van zijn bedrijf’ heeft gewaarborgd. De AFM verwijt H., die naast bestuurder van het Roermondse De Waerdt Vermogensbeheer (DWV) ook eigenaar was van een Zwitserse vermogensbeheerder, onder meer het in de hand werken van belangenverstrengeling en belangenconflicten. DWV bracht namelijk bij zijn eigen klanten aandelen onder van het Zwitserse bedrijf van H. toen dit in 2014 naar de beurs ging. De AFM verwijt Hans-Joachim H. eveneens dat hij zich pas twee jaar later bij de waakhond registreerde als bestuurder van DWV, terwijl hij volgens de financiële waakhond vanaf het najaar 2014 de touwtjes in handen had.

Twee andere bestuurders van het tot eind 2017 aan de Roermondse Pollartstraat gevestigde bedrijf, Kees de J. en Johannes M., moeten boetes betalen van 50.000 euro en 10.000 euro. Ook hen verwijt de AFM dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan een niet integere bedrijfsvoering van DWV, dat daarnaast volgens de waakhond niet de juiste regels volgde bij de behandeling van klachten. De AFM laat weten dat veruit de hoogste boete is uitgedeeld aan Hans-Joachim H., omdat deze daadwerkelijk de baas was van DWV. „ln zijn rol als grootaandeelhouder en statutair bestuurder was de heer H. de bepalende factor binnen DWV”, staat in het boetebesluit.

AFM-vergunning ingetrokken

De AFM trok op 5 december 2017 de vergunning van het bedrijf in. Concreet betekent dit besluit dat de AFM geen toezicht meer houdt op het bedrijf en dat er nauwelijks nog getoetst kan worden of de vermogensbeheerder integer met het geld van zijn cliënten omgaat. Na het intrekken van de vergunning is DWV gestopt als aanbieder van beleggingsproducten onder die naam.

Alle drie de bestuurders hebben bezwaar aangetekend tegen het boetebesluit van de AFM. Deze bezwaarprocedure loopt nog, bevestigt advocaat Jaspers Hagers, die Kees de J. bijstaat. Advocaat Casper Riekerk, die de andere twee bestuurders bijstaat, wilde vrijdag verder ook niet inhoudelijk reageren op de casus.

Klachten

DWV is eerder op de vingers getikt door het Klachteninstituut financiële dienstverlening, ook Kifid genoemd. Daar kunnen klanten van vermogensbeheerders hun klacht neerleggen wanneer zij het gevoel hebben dat zij het slachtoffer zijn geworden van frauduleus handelen. Een van de klachtenprocedures tegen DWV had betrekking op een cliënt die een ingewikkeld en riskant beleggingsproduct kocht, terwijl hij hier geen verstand van had. Deze belegger zag zijn inleg van 25.000 euro verdampen tot een schamele 5765 euro. Het Kifid oordeelde dat de Roermondse vermogensbeheerder de klant 12.800 euro moest betalen.