Justitie in hoger beroep tegen vrijspraak oud-gemeentesecretaris Leudal

Print
Justitie in hoger beroep tegen vrijspraak oud-gemeentesecretaris Leudal

Nadat de fraude aan het licht kwam vond in maart 2017 in de toenmalige woning van H. en Noppers in Echt een inval plaats waarbij tal van goederen in beslag werden genomen. Afbeelding: Archief De Limburger/Peter Schols

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen -

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van oud-gemeentesecretaris van Leudal Diana Noppers. Twee weken geleden sprak de rechtbank in Den Bosch haar vrij in de zogeheten Helmondse fraudezaak.

Justitie had tweehonderd uur werkstraf tegen Noppers geëist omdat ze zou moeten hebben geweten dat haar toenmalige echtgenoot Pieter H. zijn werkgever, de gemeente Helmond, van 2014 tot en met 2016 voor tonnen benadeelde. Hij kocht allerhande luxegoederen voor privégebruik, maar liet de rekeningen betalen door de gemeente. De rechtbank vond dat niet vast was komen te staan dat Noppers van die fraude afwist. Er waren volgens de rechtbank aanwijzingen dat H. ook haar om de tuin had geleid.

Pieter H.

Over de inhoudelijke redenen van het hoger beroep kon een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdag geen mededelingen doen. In de zaak van Pieter H. tekent het OM eveneens hoger beroep aan. Ook H. zelf gaat in beroep tegen het vonnis van de rechtbank meldt zijn advocaat Gitte Stevens. H. werd veroordeeld tot twee jaar celstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk. Justitie had dertig maanden celstraf geëist. Ook oordeelde de rechtbank dat H. de gemeente Helmond ruim 328.000 euro moet terugbetalen.

‘Nachtmerrie’

De advocaat van Diana Noppers, Paul Acda, noemt de beslissing van het OM spijtig. „Het is hun goed recht, maar in mijn ogen was de uitspraak van de rechtbank helder als water. En afgezet tegen de eis van 200 uur taakstraf vraag ik me af of de inzet van mensen en middelen voor een hoger beroep wel proportioneel is. Voor mijn client betekent dit dat ze weer in de nachtmerrie terecht komt waar ze na de uitspraak van dacht er eindelijk uit te zijn ontwaakt.”

Wanneer het hoger beroep zal dienen is nog onbekend.