Maastrichtse advocaat zes weken geschorst

© ANP

De tuchtrechter heeft een Maastrichtse advocaat zes weken geschorst omdat hij heeft meegewerkt aan mogelijk strafbaar handelen.

Annelies Hendrikx

Die maatregel volgt na een melding van het Openbaar Ministerie (OM) in september 2018. De advocaat stond toen de hoofdverdachte bij in een onderzoek naar grootschalige drugsexport met duizenden transacties via het dark web, het ‘onzichtbare’ deel van het internet.

Darkweb

Deze man, de 36-jarige bitcoinhandelaar Danny K., werd op 15 mei 2018 met drie andere Brunssumers opgepakt tijdens een grootschalige justitiële actie. Een dag later verstrekte zijn raadsman via WhatsApp informatie van K. aan diens partner. Die laatste kon daarmee volgens het OM inloggen op K.’s verkoopkanaal van drugs op het dark web. De advocaat gaf verder de pincode en het wachtwoord waarmee de partner aan de bitcoins van het verkoopkanaal kon komen. Uit informatie van justitie bleek ook dat de advocaat de partner van K. in diens opdracht had gevraagd een usb-stick ‘weg te pakken’, wat zij ook deed. De stick zou zo uit handen van justitie blijven.

Naïef

Bij de raad van discipline van de advocatuur stelde de raadsman dat hij naïef was geweest, maar niet te kwader trouw had gehandeld. Wat op de USB-stick stond, wist de strafpleiter niet eens.

De tuchtrechter oordeelt dat de ervaren strafpleiter zich hoe dan ook had moeten realiseren dat hij door zijn handelwijze betrokken kon raken bij strafbaar handelen. Hij klapte verder uit de school terwijl zijn cliënt in beperkingen zat en heeft ook daardoor laakbaar gehandeld. De advocaat kan nog in beroep tegen de uitspraak bij het hof.

Volgens een woordvoerster van het landelijk parket vervolgt het OM de advocaat niet. „Al zou je uit zijn gedrag wel verdenkingen kunnen halen.”