Video: 15.000 fietsers bezig aan hun Amstel Gold Race

Print

15.000 fietsers beginnen aan hun Amstel Gold Race. Video: De Limburger

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Exact vijftienduizend toerfietsers zijn zaterdagmorgen in Valkenburg opgestapt voor hun versie van de Amstel Gold Race.

Veel fietsers waren donderdag of vrijdag al naar het zuiden gekomen om hun rugnummers af te halen, zodat zij zaterdag meteen konden beginnen aan hun tocht over 65, 100, 125, 150, 200 of 240 kilometer. Velen stapten toen al op hun fiets om een gedeelte van het parcours te verkennen.

Zaterdagmorgen begon voor hen het echte werk. De eerste deelnemers aan de langste afstand vertrokken al om half zeven vanuit De Polfermolen in Valkenburg. De grote massa komt wat later: tegen half tien is het een drukte van jewelste bij de start in de Plenkertstraat.

Lees ook: Grote paasdrukte: wel of niet het Heuvelland in dit weekeinde?

Ongetraind

Dennis Blok heeft met een groep vrienden en bekenden uit Den Haag overnacht in hotel Scheepers. Op het terras maakt hij zich klaar voor zijn eerste Amstel Gold Race. „Niet getraind, vrijdagavond flink op stap geweest, maar we gaan het proberen”, zegt hij, lichtjes overmoedig. „We gaan zaterdag voor de 150 kilometer. Ik hoop dat we over een uurtje of zes terug zijn in Valkenburg. Maar ben bang dat het wat later wordt...”

Video: 15.000 fietsers bezig aan hun Amstel Gold Race
Dennis Blok (rechts) met een van zijn Haagse fietsvrienden. Foto: De Limburger

Ferry Philippi van lunchroom Botterweck drinkt voor zijn eigen zaak aan de Grotestraat nog snel een laatste kopje koffie. Ook hij rijdt de 150 kilometer, maar is beter voorbereid op die zware tocht: „Ik ken hier elk klimmetje en weet waar je het rustig aan moet doen. De Keutenberg, het Eyserbos, de From - als je daar te enthousiast aan begint haal je de top niet.”

Video: 15.000 fietsers bezig aan hun Amstel Gold Race
Ferry Philippi voor het terras van lunchroom Botterweck. Foto: De Limburger

Hij fietst overigens zonder rugnummer. Illegaal dus eigenlijk: „Hou het in de krant maar op de bekende horecaondernemer Ferry P. uit Valkenburg”, zegt hij, lachend.

Lees ook: Toerfietsers Gold Race moeten zich aan de regels houden

Think Pink

Voor het afgebrande kerkje aan de Plenkertstraat maken Marika Rasschaert uit Basel in West-Vlaanderen en Hilde Vanhove uit Lier zich klaar voor hun tocht. Ze rijden met een clubje uit België voor Think Pink, een organisatie voor vrouwen die borstkanker hebben gehad en sympathisanten. „Normaal vragen we met onze aanwezigheid aandacht voor onze organisatie”, zegt Rasschaert, „maar vandaag stappen we op de fiets om aan onze eigen gezondheid te werken.”

Video: 15.000 fietsers bezig aan hun Amstel Gold Race
Hilde Vanhove (links) fietst voor Think Pink. Foto: De Limburger

Voor welke afstand hebben de dames uit het vlakke Vlaanderen gekozen in de Zuid-Limburgse heuvels? „We beginnen er gewoon aan”, zegt Rasschaert, „en dan zien we wel hoe ver we komen. 65 kilometer, of als het goed gaat misschien 125, dat maakt voor ons eigenlijk niet veel uit. Als we maar plezier hebben onderweg.”