Boosheid over miljoenen voor Notre-Dame: ruim 100 gele hesjes opgepakt in Parijs

© AFP

In Frankrijk zijn tijdens de wekelijkse protesten door gele hesjes 189 demonstranten opgepakt door de politie. In Parijs werden zeker 110 mensen gearresteerd.

Redactie

Het is de 23e week op rij dat de gele hesjes demonstreren. Ze doen dat in verschillende steden in Frankrijk. In Parijs zijn naar schatting een kleine 10.000 demonstranten op de been.

Op meerdere plaatsen in de Franse hoofdstad waren vechtpartijen en gebruikte de politie traangas tegen de demonstranten. Tientallen auto’s zijn in brand gestoken.

Agenten

Verspreid over heel Frankrijk zijn zaterdag 60.000 agenten opgeroepen om de orde te bewaken. In Parijs zijn 5000 agenten op straat om de vier aangekondigde demonstraties in de gaten te houden.

De beweging van de gele hesjes begon in november met protesten tegen geplande verhogingen van de benzineaccijns, maar is nu in het algemeen gekant tegen het hervormingsbeleid van de regering van president Emmanuel Macron.

Notre-Dame

De brand in de Notre-Dame eerder deze week, wordt door de hesjes nu ook aangegrepen. ,,Miljoenen voor het herstel van Notre-Dame, wat blijft er voor de armen over?”, was een van de leuzen die gescandeerd werd en op borden was te lezen.

In het begin waren er bijna 250.000 deelnemers aan de protesten, maar hun aantal neemt sterk af. Vorige week waren er in heel Frankrijk nog 31.000 gele hesjes op de been.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal