Ajax knokt zich langs FC Groningen na goal én rood Huntelaar

© AD/BSR Agency

Na een krankzinnige slotfase heeft Ajax ternauwernood bij FC Groningen gewonnen (0-1). Invaller Klaas-Jan Huntelaar scoorde tien minuten voor tijd, maar moest vlak daarna met rood van het veld. Ajax wankelde maar bleef overeind.

Daniël Dwarswaard

En toen was daar Klaas-Jan Huntelaar. Tien minuten voor tijd kwam zijn killersinstinct weer eens naar boven. Hij wurmde zich langs Handwerker en schoot hard raak. Dol van vreugde ging het shirt uit en sprintte Huntelaar naar het uitvak.

Die gele kaart voor het juichen kwam hem direct duur te staan toen de spits even later Memisevic omver beukte. Na zijn tweede gele kaart moest de hoofdrolspeler vertrekken.

Onder druk

Voor Ajax was er na die sensationele zege midweeks tegen Juventus, maar één opdracht in Groningen: winnen om een volgende stap te zetten op weg naar de landstitel en concurrent PSV weer eens onder druk te zetten.

Ajax-trainer Erik ten Hag wilde dat doen in strijdwijze die vooral na de winterstop zo eigen is geworden. Dus met Dusan Tadic in de spits. Nicolas Tagliafico keerde ten opzichte van het duel met Juventus in de Champions League terug in de basis. De Argentijn was tegen Juve nog geschorst.

Te weinig

Ajax overtuigde de eerste helft niet. FC Groningen ging de fysieke strijd aan en Ajax had daar niet direct het antwoord op. Matthijs de Ligt kopte uit vrije trap Lasse Schöne nog wel op de paal, maar de Amsterdammers dwongen te weinig af om Groningen direct pijn te doen. De ploeg van trainer Danny Buijs kreeg ook kansen. De grootste was voor Ludovit Reis die vlak voor rust net naast schoot.

Forceren

Ná rust kreeg Groningen nog veel grotere kansen. Eerst schoot Ajax-huurling Kaj Sierhuis hard over en daarna tikte Ritsu Doan na een prima aanval net naast. Ten Hag bracht een kwartier na rust Klaas-Jan Huntelaar in voor Schöne omdat Ajax iets móest forceren. De nervositeit nam bij het gebrek aan doelpunten toe bij Ajax en steeds gehaaster werd daardoor ook het spel. Tagliafico was dichtbij de 0-1, maar oud-Ajacied Zeefuik redde voor de lijn.

Slim

Dat het continu een wedstrijd vol fysieke duels bleef, deed FC Groningen slim. Ajax moest na vlak na een Europese wedstrijd vol euforie alles uit de kast halen om deze zware uitwedstrijd te winnen. Kasper Dolberg kwam er nog bij voor Neres. Hakim Ziyech schoot een vrije trap net over.

Maar Huntelaar bracht redding. En zag in de kleedkamer dat het genoeg was.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger: