Kind (5) valt uit kermisattractie: met helikopter naar ziekenhuis

De politie bezig met het onderzoek op de Heldense kermis.

De politie bezig met het onderzoek op de Heldense kermis. © Stefan Koopmans

Op de kermis in Helden is zaterdagavond een jongen van 5 uit een attractie gevallen en daarbij gewond geraakt.

Jule Peeters

Voor de hulpverlening werd een traumahelikopter opgeroepen, waarmee het slachtoffertje naar het ziekenhuis is gebracht. Over zijn toestand is niets bekendgemaakt.

Uit de rups

De jongen viel uit de rups. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet duidelijk. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal verder onderzoek doen. De Heldense kermis staat op het Mariaplein.

Exploitant

Boy Brours is de exploitant van de rups. Volgens hem is de jongen, die samen met een vriendje of vriendinnetje in de attractie zat, tijdens de rit gaan staan. “Dat is natuurlijk niet toegestaan. Het hobbelt behoorlijk. Hij is zijn evenwicht verloren en eruit gevallen. Vervolgens is hij naar beneden gegleden en daar met zijn hoofd tegen de stoep terecht gekomen.”

Brours weet niet hoe de jongen eraan toe is. Voor hij meegenomen werd in de traumahelikopter was hij bij bewustzijn en kon hij praten, zegt Brours.

Gekeurd

In de attractie zitten, net als in veel andere rupsen, geen veiligheidsbeugels, vertelt de exploitant. “De rups is laatst nog gekeurd en in orde bevonden.”

Brours zegt te zijn geschrokken van het ongeluk en houdt contact met de familie. De attractie blijft in elk geval de rest van de zaterdagavond dicht.

Verontwaardigd

De kermis in Helden is na het ongeluk niet stilgelegd. Op sociale media leidt dit besluit tot verontwaardigde reacties. Kermismeester Piet Ebisch legt uit dat een ontruiming voor onrust zou kunnen zorgen.

“Er zijn honderden mensen op de been en we hebben twee feesttenten staan. Ik heb na het ongeluk de autoriteiten gevraagd of de andere attracties mochten blijven draaien en daar is toestemming voor gegeven.”

Burgemeester

Ook Ebisch weet niet in welke toestand het kind op dit moment verkeert. Hij is nu in afwachting van de inspecteurs van de NVWA. In overleg met burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas zal zaterdagavond of zondagochtend een besluit genomen worden over het verdere verloop van de kermis. Die staat gepland tot en met dinsdag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee