Meer dan 200 doden bij aanslagen in kerken en hotels Sri Lanka

Print

Honderden doden en gewonden bij explosies in kerken en hotels Sri Lanka. Video: De Limburger

Het dodental van de aanslagen eerste paasdag op Sri Lanka is gestegen tot zeker 207, melden de autoriteiten. Ruim vierhonderd mensen raakten gewond door de in totaal acht explosies in kerken en luxe hotels.

Onder de dodelijke slachtoffers zouden 35 buitenlanders zijn, onder wie ook zeker één Nederlander.

De explosies in de kerken vonden plaats omstreeks 08.45 uur terwijl de Paasmis aan de gang was. De meeste doden, minstens 42, vielen in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo. De eerste ontploffing werd gemeld vanuit de basiliek Nationaal heiligdom van Sint Antonius in Colombo. Volgens ooggetuigen was de explosie zo krachtig dat omliggende gebouwen schudden.

Meer dan 200 doden bij aanslagen in kerken en hotels Sri Lanka
Foto: AFP

De tweede explosie vond plaats in de Sint Sebastiaan kerk in Negombo, een overwegend katholieke plaats aan de westkust van het eiland. De kerk vraagt op haar Facebook-pagina om hulp. De derde explosie vond plaats in een kerk in Batticaloa aan de oostkust.

De aartsbisschop van de Srilankaanse hoofdstad Colombo heeft alle paasmissen in de stad afgelast.

Meer dan 200 doden bij aanslagen in kerken en hotels Sri Lanka
Foto: EPA

Een van de getroffen hotels is het Cinnamon Grand Hotel, een van meest toonaangevende in Colombo op een steenworp afstand van de ambtswoning van de Sri Lankaanse premier. De explosie vond plaats in een restaurant van het hotel en eiste minstens één dode, zo verklaarde een medewerker.

Lees ook:Opnieuw explosies op door aanslagen getroffen Sri Lanka

Sri Lanka is een overwegend boeddhistisch land en katholieken worden geschat op 1,2 miljoen van de totale bevolking van 21 miljoen. Het land heeft ongeveer 70 procent boeddhisten, twaalf procent hindoes, 10 procent moslims en 7 procent christenen.

Meer dan 200 doden bij aanslagen in kerken en hotels Sri Lanka
Foto: AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt uit of zich onder de slachtoffers van de explosies Nederlanders bevinden. Minister-president Mark Rutte is geschrokken van het bloedige geweld op Sri Lanka. ‘Vreselijke berichten uit Sri Lanka over bloedige aanslagen op hotels en kerken op deze Eerste Paasdag’, twittert de premier. ‘Gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.’

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend na de aanslagen op Sri Lanka. Nederlanders daar kunnen dan hun naasten hier laten weten hoe ze het maken. Omgekeerd kan het thuisfront op de site zoeken naar familie en vrienden die in het getroffen gebied zijn.

Meer dan 200 doden bij aanslagen in kerken en hotels Sri Lanka
Foto: EPA

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu