Dit weten we tot nu toe over de aanslagen op Sri Lanka

Print
Dit weten we tot nu toe over de aanslagen op Sri Lanka

Diep verdriet bij familie van een van de slachtoffers van de aanslagen. Afbeelding: AD/REUTERS

In Sri Lanka zijn op Paaszondag acht aanslagen gepleegd bij kerken en hotels. Daarbij vielen zeker 290 doden en raakten meer dan 500 mensen gewond. Onder de slachtoffers is een 54-jarige vrouw uit Nederland. Er zijn inmiddels dertien verdachten opgepakt.

Waar vonden de aanslagen plaats?

In Colombo waren zondag rond 9.30 uur explosies bij de St. Antonykerk en vier hotels: het Kingsbury-hotel, het Shangri-La Hotel, het Cinnamon Grand en hotel Tropical Inn vlakbij dierentuin Colombo Zoo. Het gaat om hotels die populair zijn bij toeristen. Ook de St. Sebastiankerk in Katuwapitiya, ten noorden van Colombo, en de Zionskerk in Batticaloa aan de oostkust zijn getroffen.

Een achtste explosie vond een aantal uren later plaats in Dematagoda, een buitenwijk van Colombo. De zender Newsfirst meldt op gezag van de politie dat het in Dematogoda gaat om een zelfmoordaanslag in een wooncomplex. Er zouden drie agenten om het leven zijn gekomen.

Dit weten we tot nu toe over de aanslagen op Sri Lanka
Foto: ANP

Hoe zit het met de Nederlanders in Sri Lanka?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er zeker één Nederlander is onder de dodelijke slachtoffers. Het ministerie staat in contact met de familie. Het Nederlandse slachtoffer is een 54-jarige vrouw die in het buitenland woonde. Ze overleed bij de aanslag in het 5-sterrenhotel Cinnamon Grand Central in Colombo, meldt Buitenlandse Zaken. De identiteit van de Nederlandse is nog niet bekend. De identiteiten van de andere buitenlandse slachtoffers evenmin. Ze komen uit onder andere Amerika (1), China (1), Groot-Brittannië (5), India (1) en Portugal (1).

Dit weten we tot nu toe over de aanslagen op Sri Lanka
Beeld van de heilige Maria. Foto: AD/REUTERS

De reisorganisaties Thomas Cook, TUI en Kras melden dat er geen Nederlanders die via hen hebben geboekt betrokken zijn bij de aanslagen op Sri Lanka. Het Rode Kruis heeft inmiddels de website ikbenveilig.nl geopend. Op deze site hadden zich rond 16.30 uur 563 mensen geregistreerd. Er waren 169 matches: mensen die elkaar op de site hebben gevonden en zo konden laten weten dat ze in orde zijn.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka gewijzigd. Voor het hele land gelden veiligheidsrisico’s. Voor heel Sri Lanka is naar aanleiding van de aanslagen een avondklok afgekondigd van 6 uur in de avond tot 6 uur in de ochtend. Dat betekent dat men in die tijd niet op straat mag zijn. Ook zijn netwerken voor telefoon, gsm en internet overbelast en werken niet goed of helemaal niet. Buitenlandse Zaken waarschuwt landgenoten rekening te houden met extra veiligheidsmaatregelen. Het vliegveld is open, maar je moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn.

Nederlanders in het land werden eerder zondag opgeroepen aan familie te laten weten waar ze zijn. Voor hulp kan contact worden opgenomen met de ambassade via dit telefoonnummer: +31 247 247 247.

Dit weten we tot nu toe over de aanslagen op Sri Lanka
Gtote ravage na de explosie in een van de hotels in de hoofdstad Colombo. Foto: AD/REUTERS

Wie pleegden de aanslagen?

De Sri Lankaanse politie heeft dertien arrestaties verricht. Dat heeft een woordvoerder gezegd tegen de nieuwssite Newsfirst. Tien verdachten zijn overgedragen aan de dienst voor crimineel onderzoek (CID). Via media lekten twee mogelijke namen van zelfmoordterroristen uit. Zahran Hashim zou degene zijn geweest die zich opblies bij het Shangri La Hotel in Colombo. Een andere zelfmoordenaar zou Abu Mohamed zijn, hij blies zich op bij één van de drie kerken.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar zeker twee aanslagen zouden zijn gepleegd door zelfmoordterroristen. De daders lijken zich te hebben gericht op katholieken, rijken en toeristen. De aanslagen in de kerken werden gepleegd toen de paasmissen bezig waren. Het lijkt erop dat de operatie goed is voorbereid. Politiechef Pujuth Jayasundara zou op 11 april hebben gewaarschuwd in een bericht dat naar alle politieafdelingen in het land ging dat zelfmoordenaars een aanslag wilden gaan plegen. Het zou gaan om leden van de National Thowheeth Jama’ath (NTJ), een groep radicale moslims ,,Een buitenlandse veiligheidsdienst heeft gezegd dat de National Thowheeth Jama’ath een plan heeft zelfmoordaanslagen uit te voeren op prominente kerken in Colombo’’, luidde het bericht. De NTJ is een groepering die vorig jaar verantwoordelijk werd gehouden voor de vernieling van boeddhistische beelden.

Minister van Defensie Ruwan Wijewardene sprak tijdens een persconferentie van een terreurdaad waarvoor ‘extremistische groeperingen’ verantwoordelijk zijn.

In een andere persconferentie heeft ook de Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe opgeroepen tot kalmte, nadat de bisschop van Colombo dat al gedaan had. Hij ging ook in op mogelijke eerdere informatie over een aanslag. De premier zei dat die informatie in ieder geval niet met hem is gedeeld en dat het een van de dingen is die onderzocht moeten worden.