Opnieuw warmterecord: maandag wel 27 graden!

Print
Opnieuw warmterecord: maandag wel 27 graden!

Afbeelding: Stefan Koopmans

Het lentefeest kon de afgelopen dagen niet op: in heel Nederland was het bijzonder zonnig en warm. We mogen in onze handen knijpen, want ook maandag hebben de weergoden een stralende dag voor ons in petto.

Het wordt namelijk zomers warm. ,, Het kwik kan oplopen tot wel 27 graden, waarmee zeer waarschijnlijk weerrecords gaan sneuvelen’’, voorspelt weerman Wilfred Janssen.

Records

Bedroegen de temperaturen zondag 24 tot 26 graden, maandag en dinsdag wordt het zelfs nóg iets warmer. De maxima schommelen tussen de 26 en 27 graden. Met die vooruitzichten wordt het verbreken van de warmterecords een makkie, denkt Janssen. ,,In De Bilt bereikt het kwik waarschijnlijk de 25 graden, waarmee sprake is van de eerste landelijke zomerse dag’’, vertelt de weerman. ,,En als het kwik in De Bilt 24.8 graden aantikt, beleven we de allerwarmste Tweede Paasdag ooit gemeten’’, aldus Janssen. Het huidige record is van 18 april 1949. Zelfs als we die 24,8 niet halen, hebben we volgens de weerman alsnog de warmste Paasmaandag in 70 jaar tijd.

In de loop van maandag komen vanuit het zuiden her en der wat wolkensluiers opzetten, maar daar trekt de zon zich weinig van aan. Die schijnt in het leeuwendeel van ons land uitbundig. In de middag wordt het 22 tot 27 graden bij een matige oostenwind.

Onweer

Dinsdag én woensdag is het opnieuw zomers warm, met temperaturen tussen 20 en 25 graden. ,,Woensdag voelt vochtig aan, wat in ons land garant staat voor buien’’, vertelt Janssen. Regen gaat er aan het einde van de woensdag zeker komen. ,,Eerst plenst het in het oostelijke deel van ons land, later volgen overal pittige regen- en onweersbuien’’, zegt Janssen.

Na woensdag is het weerbeeld een stuk wisselvalliger. Donderdag is het met 20 graden en veel zonneschijn nog vrij warm, daarna zakt de temperatuur nog verder: het wordt vrijdag een graad of 17.

Wat doet het weer op Koningsdag?

Nog heel even en dan kunnen we weer oranje tompouces eten en lekker over de vrijmarkt dartelen. Maar we willen natuurlijk ook weten of we een paraplu of zonnebril mee moeten nemen op Koningsdag.

Janssen: ,,Als je naar de klimatologie gaat kijken, is Koningsdag een negatieve uitbuiter qua temperatuur.’’ Sinds we van Koningsdag naar Koningsdag zijn overgestapt, is het volgens de weerman nooit warmer dan een graad of 15 geweest. Daar lijkt ook deze zaterdag geen verandering in te komen. ,,Het wordt waarschijnlijk niet warmer dan een zestien graden’’, zegt Janssen. En regen? ,,Geen plensbuien, maar overdag gaat het overal even regenen’’, verwacht de meteoroloog.

Bekijk hier de uitgebreide weersverwachting.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen