Dodenherdenking Broekhuizen en Broekhuizenvorst

Print
Dodenherdenking Broekhuizen en Broekhuizenvorst
Broekhuizen / Broekhuizenvorst -

In Broekhuizen en Broekhuizenvorst vindt zaterdag 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking plaats.

Tijdens deze herdenkingsplechtigheid worden de oorlogsslachtoffers uit beide dorpen herdacht die tijdens de oorlog of ten gevolge daarvan hun leven lieten. Tevens worden naast één Canadese militair, drie Nederlandse, achtenvijftig Britse en vijf Australische militairen herdacht die in de strijd om Broekhuizenvorst en Broekhuizen zijn gesneuveld.

De plechtigheden met toespraken, kranslegging en bloemenhulde vinden plaats bij de monumenten op het plein in Broekhuizen. Fanfare Sint Nicolaas Broekhuizen en het Ensemble zorgen voor de passende muzikale omlijsting. Na de plechtigheden in Broekhuizen kunnen om 20.30 uur de toespraken, kranslegging en bloemhulde worden bijgewoond bij het monument in Broekhuizenvorst. Voorafgaand aan de plechtigheden wordt in de kerk in Broekhuizen om 19.15 uur een korte herdenkingsdienst gehouden.

In Broekhuizen zullen aan het monument St. Joris tien namen van gesneuvelden worden toegevoegd die bij onderzoek van de militaire verliesregisters boven water kwamen. Zij vielen op 20 december 1944 door mijnen en op 3 februari 1945 door een Lancaster bommenwerper.