Wie zijn de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka?

Print
Wie zijn de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka?

Veel buitenlandse slachtoffers verbleven in het Shangri-La Hotel in Colombo. Afbeelding: AP

Sri Lanka treurt na de bomaanslagen om de 290 doden en zo’n 500 gewonden. De meeste slachtoffers komen uit het land zelf. Zij woonden een van de paasvieringen bij in de kerken die werden getroffen.

Ook zo’n 35 buitenlanders overleefden de aanvallen niet. Dit is wat we over de slachtoffers weten.

Nederland

Bij de aanslagen is een Nederlandse vrouw van 54 jaar omgekomen. De vrouw was op vakantie met haar echtgenoot en twee kinderen. Die zijn ongedeerd. De omgekomen Nederlandse woonde in het buitenland, maar niet in Sri Lanka. Ze had een kamer geboekt in het Cinnamon Grand, een zeer luxe vijfsterrenhotel in hartje Colombo, dichtbij het World Trade Center en het nationaal museum. Tijdens haar verblijf in het Cinnamon Grand werd ze het slachtoffer van een zelfmoordterrorist toen hij aanschoof in de rij voor het paasontbijt.

Wie zijn de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka?
Anders Holch Povlsen en zijn vrouw verloren drie van hun vier kinderen in het Shangri-la Hotel in Colombo. Foto: AFP

Denemarken

Drie van de vier kinderen van de Deense miljardair Anders Holch Povlsen (46) zijn omgekomen bij de terreuraanslagen in Sri Lanka. Ze verbleven in het Shangri-la Hotel in Colombo. Povlsen is de grootste aandeelhouder van kledingretailer Asos en eigenaar van de keten Bestseller. Onder Bestseller vallen merken als Vero Moda en Jack & Jones.

De leeftijden en de namen van Povlsens kinderen die gestorven zijn, zijn nog niet meegedeeld. Ooggetuige Kieran Arasaratnam vertelde zondag al aan de BBC dat hij ,,een Deense vrouw die drie kinderen verloor” had gezien. ,,Bid voor mij, bid voor mij”, riep ze. De ouders overleefden de terreuraanval.

Wie zijn de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka?
Anita Nicholson en haar zoon Alex kwamen bij de bomaanslag om het leven. Foto: Facebook

Groot-Brittannië

De Britten verloren acht landgenoten bij de aanslag. Onder hen de Britse advocate Anita Nicholson (42) en haar 11-jarige zoon. Ze stonden in de rij voor het ontbijt van het Shangri-la hotel toen de zelfmoordterrorist zijn bom liet afgaan.

Vader Ben (43) overleefde de explosie. Het is nog onduidelijk waar hun dochter Annabel is. De advocate werkte in Singapore voor een bedrijf in de mijnindustrie.

Wie zijn de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka?
Shantha Mayadunne maakte vlak voordat het mis ging in het Shangri-La Hotel deze foto tijdens het paasontbijt. Foto: AD

Sri Lanka

Veruit de meeste van de 290 slachtoffers kwamen om het leven bij de paasvieringen in de kerken. Maar ook in de luxe hotels vielen doden, onder hen de bekende Sri Lankaanse tv-kok Shantha Mayadunne. Ze zat net samen met haar familie aan de paasdis in het luxueuze Shangri-La Hotel in hoofdstad Colombo toen de hel losbarstte. Even voor de explosie had ze nog een prachtige foto van het gezamenlijk paasontbijt op Facebook gepost.

Vlak daarna besliste een zelfmoordterrorist om zich op te blazen en meerdere levens te verwoesten. Shantha Mayadunne, die verschillende kookprogramma’s had op de nationale tv, en haar dochter Nisanga zouden het niet overleven. Ook drie medewerkers van het hotel kwamen om het leven. Het Cinnamon Grand Hotel verloor vier medewerkers die in het restaurant aan het werk waren.

India

Uit India kwamen vijf politici om het leven. Ze waren net aangekomen in het Shangri-La Hotel en direct aangeschoven voor het ontbijt toen de allesvernietigende bom afging. In dit hotel kwam ook de 58-jarige Razeena om het leven. De vrouw reisde met haar echtgenoot naar Sri Lanka om vakantie te vieren en familie te bezoeken. Ze werd buiten het hotel gedood kort nadat ze was uitgecheckt bij het Shangri-La. Ze stond op het punt om naar Dubai te vliegen waar ze woont, meldt The New Indian Express.

Lees ook: Aanslagen van de omvang als in Sri Lanka zijn (relatief) zeldzaam

Turkije

De twee Turkse vrienden Serhan Selçuk Nariçi en Yiğit Ali Çavuş werkten in Sri Lanka als engineer. Ze zouden volgens de nieuwssite Haberport voor het ontbijt naar een hotel zijn gegaan toen ze dodelijk gewond raakten.

Australië

Twee gezinsleden uit één Australische familie kwamen om. Volgens de Australische premier Scott Morrison woonden ze in Sri Lanka.

Japan

De Japanse Kaori Takahashi woonde in Sri Lanka en werd dodelijk getroffen toen ze met haar echtgenoot en kind aan het ontbijt zat in een restaurant, meldt de Japanse nieuwssite Kyodo News.

Honderden doden en gewonden bij explosies in kerken en hotels Sri Lanka. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen