‘Roermondse schoolschutter probeerde twee mensen te doden’

Print
‘Roermondse schoolschutter probeerde twee mensen te doden’

Politie bij de school na het schietincident op 14 september vorig jaar. Afbeelding: archief John Peters

roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De 16-jarige leerling uit Koningsbosch die vorig jaar zwaarbewapend naar zijn school in Roermond kwam, heeft volgens justitie geprobeerd twee mensen van het leven te beroven.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt hem wegens dubbele poging tot moord. Mogelijk zwakt justitie ter zitting de aanklacht nog af naar poging tot doodslag. Dat hangt af van de vraag of de officier van justitie voldoende bewijs ziet voor het handelen met voorbedachten rade. De zitting voor de jeugdrechter stond aanvankelijk dinsdag 23 april gepland, maar is verplaatst naar juli omdat een van de partijen was verhinderd.

De scholier wordt verder verdacht van poging tot zware mishandeling, bedreiging en wapenbezit. De maximale straf voor een 16-jarige is twee jaar jeugddetentie.

Luchtbuks

De leerling kwam op vrijdagochtend 14 september vorig jaar zwaarbewapend naar zijn school voor speciaal onderwijs – het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) – in de Roermondse wijk de Donderberg. Hij had een luchtbuks, messen en een bijl bij zich. Zowel binnen als buiten het gebouw loste hij schoten, onder meer in het plafond. Niemand raakte gewond. Docenten wisten erger te voorkomen door op hem in te praten en hem te overmeesteren.

Lees ook: Rust wedergekeerd op KEC Roermond na schietincident

Over het motief van de schutter is niets bekendgemaakt. Het vermoeden van de politie was destijds dat hij ruzie had met een medescholier. Docenten gaven na het incident aan dat ‘er geen aanwijzingen waren dat dit eraan zat te komen’. Diezelfde dag vond de politie pepperspray en messen bij de jongen thuis.

De scholier zat kort vast in een justitiële jeugdinrichting. Daarna werd de voorlopige hechtenis geschorst. Wel moet hij zich aan strenge voorwaarden houden tot de zittingsdag. Advocaat Gitte Stevens wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan, omdat het een minderjarige verdachte betreft.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen