Van Vliet pareert: Wist niet eens dat Van der Poel eraan kwam

Print
Van Vliet pareert: Wist niet eens dat Van der Poel eraan kwam

Leo van Vliet (tweede van links) naast Van der Poel Afbeelding: ANP

Vilt / Berg en Terblijt -

Wat zei koersdirecteur Leo van Vliet precies tegen Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang een paar kilometer voor de finish van de Amstel Gold Race? Gaf hij bewust een verkeerde tijd door om de koplopers zand in de ogen te strooien en Mathieu van der Poel te bevoordelen? ,,Nee, natuurlijk niet. Ik wist niet eens dat Van der Poel eraan kwam.”

Menig wielervolger vroeg zich zondag af wat de koersdirecteur van de Amstel Gold Race meldde aan de twee koplopers, die vrijwel zeker zouden gaan sprinten voor de overwinning. „Ik heb gewoon de tijd doorgegeven die ik van de jury doorkreeg. Dat was ongeveer een minuut.” Maar Van der Poel kwam terug en won.

Ook ploegbaas Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick-Step suggereerde tegen Van Vliet dat de verkeerde tijdwaarneming was doorgegeven. „Lefevere maakt altijd stampij, maar alleen als het hem uitkomt. Hij stuurt me wel vaker appjes. Feit is dat ik tijdens de koers neutraal ben en de tijden doorgeef die ik te horen krijg. Dus natuurlijk ga ik niet liegen. Bovendien wist ik niet eens dat Van der Poel überhaupt nog een rol speelde in de koers. Daarvoor was het veel te chaotisch.”

Lees ook:Van der Poel verwart wielerwereld met overwinning in mooiste Amstel Gold Race ooit

De koersinformatie was zeer gebrekkig, erkent Van Vliet. „Het was heel slecht, dat geef ik toe. We krijgen die info van de jury, maar het werkte voor geen meter.”

Van Vliet had zich geërgerd aan de rol van motoren in de koers. Bij zowel de mannen als vrouwen reden ze soms dicht op de renners. „Ik zeg het elk jaar vooraf: ik wil geen motoren vlak voor de renners zien. Maar het gebeurt toch weer.”

Lees ook:Van der Poel spot met alle wetten: waar gaat dit eindigen?