Limburgers zitten dik 8 uur per dag

Print
Limburgers zitten dik 8 uur per dag

Afbeelding: Getty Images

Inwoners van Limburg brengen gemiddeld 8,6 uur per dag zittend door, iets minder dan het landelijk gemiddelde van 8,7 uur. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD.

Volwassenen (19-64 jaar) zitten gemiddeld 8,8 uur per dag en ouderen (65+) zitten gemiddeld 7,7 uur per dag. Vooral werk en televisiekijken zijn de activiteiten waarbij het meeste wordt gezeten.

Langst

Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de zitgewoonten van Limburgers. Volwassenen uit de gemeenten Landgraaf, Voerendaal en Venlo zitten het langst, volwassenen uit de gemeenten Nederweert en Gulpen-Wittem het kortst. Bij ouderen valt op dat men in de gemeenten Heerlen en Venlo het langst zit en in Weert en Simpelveld het kortst.

Langdurig zitten brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook als iemand daarnaast voldoende sport of beweegt. Veel zitten gaat gepaard met een grotere kans op hart-en-vaatziekten, overgewicht en obesitas, diabetes type II, mobiliteitsklachten en mentale stoornissen zoals depressies en angststoornissen.

De GGD raadt mensen aan om het zitten af te wisselen met staan en bewegen en gebruik te maken van actiever vormen van vervoerd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen