Dodenherdenking in Wessem

Print
Dodenherdenking in Wessem

De Dodenherdenking in Wessem kan jaarlijks op veel aanwezigen bogen. Afbeelding: Jos Schreurs

Wessem -

In Wessem vindt zaterdag 4 mei om 19.20 de jaarlijkse Dodenherdenking plaats. De Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht speelt om 19.23 uur in dit kader een koraal bij het deportatiemonument op het van Horneplein.

Na de kranslegging ter plekke trekken de aanwezigen onder begeleiding van de Koninklijk Erkende Schutterij Sint Joris en EMM naar het gevallenen- en herdenkingsmonument op de Burgemeester Joostenlaan. Tijdens de herdenkingsplechtigheden daar zullen passages uit het dagboek van Marieke Heuvelmans door haar nicht Nicole de Jong-Smeets worden voorgedragen. Dit beschrijft de gebeurtenissen van 23 september 1944 tot en met 20 maart 1945, de zes weken dat de inwoners van Wessem in schuilkelders doorbrachten, de evacuatie naar Heel en de bevrijding van Heel. Ook de terugkeer naar Wessem in februari 1945, de tweede evacuatie in maart 1945 en de uiteindelijke terugkomst in Wessem passeren de revue.

Alle inwoners van Wessem kunnen deze herdenking uit respect voor de gevallenen voor onze vrijheid bijwonen. Verenigingen en inwoners worden in de gelegenheid gesteld een bloemstuk of bloem(en) bij het gevallenmonument te leggen. Er zijn voldoende zitplaatsen voor tijdens de plechtigheden.