Vrouw aangehouden na moord op Noord-Ierse journaliste

Print
Vrouw aangehouden na moord op Noord-Ierse journaliste

Een vrouw tekent een condoleanceregister ter nagedachtenis van Lyra McKee. Afbeelding: AD/Reuters

De Noord-Ierse politie heeft in verband met de dood van journaliste Lyra McKee een 57-jarige vrouw gearresteerd.

McKee werd donderdag neergeschoten tijdens gewelddadige onlusten in Creggan, een buitenwijk van de stad Londonderry.

De politie maakte de arrestatie dinsdagochtend bekend. Waar de vrouw van wordt verdacht is niet bekend. Ze is gearresteerd op grond van anti-terreurwetgeving.

Kogel in hoofd

De 29-jarige Lyra McKee stond naast een politieauto toen ze bij onlusten door een kogel in haar hoofd werd geraakt. De militante republikeinse groepering RealIRA heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor haar dood.

Vrouw aangehouden na moord op Noord-Ierse journaliste
Foto: AFP

,,Tijdens een aanval op de vijand is Lyra McKee, die naast de vijandelijke troepen stond, op tragische wijze om het leven gekomen’’, luidt het in de brief van de groepering. De RealIRA biedt de partner, familie en vrienden van Lyra McKee haar ‘oprechte verontschuldigingen aan’. De mededeling werd geverifieerd door middel van een codewoord, meldt The Irish News.

3600 doden

De Real Irish Republican Army (Echte Ierse Republikeinse Leger) ijvert voor een verenigd Ierland en verwerpt het Goedevrijdagakkoord van 1998, dat een einde maakte aan drie decennia van sektarisch geweld in Noord-Ierland. Dat conflict eiste meer dan 3.600 doden. In aanloop naar Pasen liepen de spanningen op.

Eerder werden al twee mannen (van 18 en 19 jaar) aangehouden in verband met de dood van McKee, maar zij werden zondagavond weer vrijgelaten. Bij hun vrijlating lanceerde de politie een nieuwe oproep tot getuigen. ,,Ik weet dat er mensen zijn die weten wat er gebeurd is, maar die bang zijn om zich kenbaar te maken. Maar als u informatie heeft, ook al is het niet veel, gelieve contact op te nemen met de politie’’, zegt commissaris Jason Murphy in een persbericht.