Rechtbank

Azc-beveiliger Weert voorlopig niet terug aan het werk

Print
Azc-beveiliger Weert voorlopig niet terug aan het werk

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Weert -

Een 31-jarige beveiliger van het asielzoekerscentrum (azc) in Weert mag voorlopig niet aan de slag. De politie acht de vorig jaar voor het vervoeren van cocaïne veroordeelde man niet meer betrouwbaar.

De politie screent in Nederland beveiligers op hun betrouwbaarheid. Als een werknemer de laatste acht jaar een cel- of taakstraf opgelegd heeft gekregen, doorstaat hij de test niet.

De Weertenaar werd in 2016, buiten werktijd om, door de politie betrapt op het vervoeren van een kleine hoeveelheid cocaïne. Daarvoor werd hij vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie weken en een taakstraf van veertig uur. In de ogen van de politie is de man niet meer ‘betrouwbaar’ om zijn werk als beveiliger uit te oefenen.

De Weertenaar stapte naar de voorzieningenrechter. Zijn raadsman gaf tijdens de zitting aan dat het een eenmalig incident was dat voortkwam uit een donkere periode uit het leven van zijn cliënt. Ook benadrukte hij dat het vervoeren van drugs niet onder werktijd was gebeurd en de recidivekans laag was.

De voorzieningenrechter stelde de politie echter in het gelijk. Die zegt dat de korpschef terecht de strafrechtelijke veroordeling mag betrekken bij de screening. „De korpschef maakt zijn eigen bestuursrechtelijke afweging.”