Geboren in Tegelen: blijvend trauma voor veel Venlonaren

Print
Geboren in Tegelen: blijvend trauma voor veel Venlonaren

Er is ook aandacht voor de geschiedenis van de gehandicaptenzorg in Tegelen. Afbeelding: Heemkundige Kring Tegelen

Tegelen -

Het is nog altijd een trauma voor veel Venlonaren: de vermelding van Tegelen als geboorteplaats in het paspoort.

Wethouder Frans Schatorjé, zelf van Tegelse komaf, strooide bij de opening van de expositie ‘Zorg in Tegelen’ van de heemkundige kring nog maar eens wat extra zout in de schrijnende wond, die ook de tijd niet bij alle ‘slachtoffers’ kan helen. Duizenden Venlonaren kwamen in de tweede helft van de vorige eeuw ter wereld in het Tegelse ziekenhuis en worden daar nog dagelijks aan herinnerd als ze hun paspoort openslaan.

In de tentoonstelling staat de historie van de Tegelse gezondheidszorg in de twintigste eeuw centraal. Veel aandacht is er met name voor het vroegere ziekenhuis van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid (nu ’t Peske) en het voormalige Willibrordziekenhuis, later zorgcentrum Martinushof. Verder komen het ziekentriduüm, de kraamzorg, het Groene Kruis, de huisartsen van Tegelen en Steyl en ziekenomroep TZBO aan bod. Naast veel foto’s worden ook oude filmbeelden vertoond.

De opening werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de plaatselijke gezondheidszorg, waaronder oud-huisartsen en voormalig medewerkers van het Willibrordziekenhuis en Martinushof.

Heem-voorzitter Jos Wolbertus overhandigde wethouder Schatorjé één van de laatste sleutels van Martinushof als tastbare herinnering aan dit inmiddels gesloopte monument van lief en leed. Deze sleutels, met kamernummer, zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

De expositie ‘Zorg in Tegelen’ in het pand Kerkstraat 2a is tot eind mei elke zaterdag te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.