Venlo en Roermond spelen prominente rol in strip over Gelderland

Print
Venlo en Roermond spelen prominente rol in strip over Gelderland

Het stripboek verschijnt op 4 mei. Afbeelding: Omroep Gelderland

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Venlo en Roermond spelen een prominente rol in een nieuw stripboek over de geschiedenis van Gelderland. Tekenaar Danker Jan Oreel laat de steden zien als belangrijke plaatsen in het hertogdom Gelre.

Roermond was eeuwenlang één van de vier Gelderse hoofdsteden. In het stadhuis zetelde het bestuur van het Overkwartier van Gelre dat grote delen van het huidige Noord- en Midden-Limburg omvatte. In Venlo vond in 1543 één van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit de Gelderse geschiedenis plaats. Het hertogdom Gelre, waartoe het huidige Noord- en Midden-Limburg behoorden, moest zich bij de Vrede van Venlo gewonnen geven aan de machtige Keizer Karel de Vijfde.

Het stripverhaal over de Gelderse geschiedenis is een initiatief van het programma ‘Ridders van Gelre’ dat Omroep Gelderland vanaf 2015 uitzendt. Historicus René Arendsen is één van de programmamakers, hij schreef ook het scenario voor het stripverhaal.

De strip verschijnt in de Duitse en Nederlandse taal, aangezien de provincie Gelderland net over de huidige grens in Duitsland ontstond. Daar ligt nog altijd een stad met de naam Geldern. Alle basisscholen in zowel het Nederlandse als het Duitse Gelderland krijgen een gratis exemplaar.

Het stripboek is vanaf 4 mei te koop in de boekwinkel.