Gulpen-Wittem gaat wandelpaden in buitengebied niet verharden

Print
Gulpen-Wittem gaat wandelpaden in buitengebied niet verharden

Gescheurd asfalt op een van de verharde wandelpaden bij Eperheide. Afbeelding: De LImburger

Epen -

De gemeente Gulpen-Wittem voelt er niets voor om wandelpaden in het uitgestrekte buitengebied te verharden. Dat zou afbreuk doen aan het landschap, verwacht het college van B en W.

Het CDA heeft het college onlangs gewezen op de slechte staat waarin enkele wandelroutes verkeren, met name in de omgeving van Epen. Het college erkent dat enkele paden wat kleine oneffenheden vertonen, maar benadrukt dat zij nog altijd voldoen aan de eisen die de gemeente aan dergelijke routes stelt.

Onderhoud

Volgens het college heeft de gemeente er destijds voor gekozen om wandelroutes in het buitengebied in principe niet te verharden. Dat geeft een meer natuurlijke uitstraling, aldus B en W. Bovendien vraagt verharding daar meer onderhoud omdat de wortels van de bomen het asfalt of de klinkers op den duur omhoog drukken.

Waar wandelroutes wel met brokken natuursteen worden bestraat, zoals langs de drukke Julianastraat in Eperheide, moet dat volgens het college vooral worden gezien als ‘een extra service aan onze toeristen’. Beschadigde stukjes worden zo snel mogelijk gerepareerd, maar pas als de vorstperiode definitief voorbij is.

Rolstoel

Voor mensen in een rolstoel zijn in Gulpen-Wittem aparte wandelroutes uitgezet, aldus het college. Die zijn ook geschikt voor ouders met een kinderwagen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen