Koningsdag wordt nat en koud (maar er is hoop)

Print
Koningsdag wordt nat en koud (maar er is hoop)

Afbeelding: AD

Willem-Alexander en zijn gezin zijn zich waarschijnlijk al dagen aan het voorbereiden op aankomende Koningsdag. En daar hoort (niet geheel onbelangrijk) ook de kledingkeuze bij. Voorlopig lijkt het erop dat beter voor een regenjas, dan voor een zomerjurk gekozen kan worden.

De verjaardag van de koning is dit jaar waarschijnlijk wisselvallig en aan de koele kant. ,,Vanaf vrijdag krijgen we met een lagedrukgebied te maken, dat voor meer bewolking en ook diverse buien gaat zorgen’’, vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza. ,,Zaterdag trekt dit lagedrukgebiedje waarschijnlijk over of vlak langs Nederland, waardoor we allesbehalve stabiel weer krijgen.

Neerslag

,,Dat er op veel plaatsen neerslag gaat vallen op Koningsdag lijkt inmiddels zeker. De grote vraag is alleen hoe laat de meeste neerslag valt. Hiervoor zijn we sterk afhankelijk van de precieze koers en timing van het lagedrukgebiedje.’’

Volgens Weerplaza valt de regen in het meest gunstige scenario in de vroege ochtend en late avond en blijft het overdag bij een enkele bui. Er is dus nog hoop op redelijk weer. ,,Maar zit het tegen, dan kan het zomaar een tijdlang wisselvallig zijn met regen en aan zee ook veel wind.’’

Echt warm was het de afgelopen jaren sowieso niet tijdens Koningsdag. De hoogst gemeten temperatuur was 15,3 graden, tijdens de eerste editie van Koningsdag in 2014. De kans is vrij groot dat we dit jaar onder die waarde blijven. Momenteel wordt een maximumtemperatuur van ongeveer 13 graden verwacht.