Minister Slob: Examens VMBO Maastricht dit jaar wél op orde

Print
Minister Slob: Examens VMBO Maastricht dit jaar wél op orde

Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De kwaliteit van de schoolexamens bij het VMBO Maastricht is dit jaar op orde, en alle examens zijn goed afgerond door de leerlingen.

Dat concludeert de Onderwijsinspectie, zei minister Arie Slob (Basis- en voortgezet Onderwijs) dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

Slob reageerde op Kamervragen van D66-Kamerlid Paul van Meenen. Leerlingen van het VMBO Maastricht, en hun ouders, zijn er na het examendebacle van vorig jaar niet gerust op dat het dit jaar wél goed verloopt. De lesuitval is nog altijd hoog op de school. Een paar klassen, zowel derde- als vierdejaars, hebben dit schooljaar al meer dan honderd uur gemist. De docenten zijn ziek en vervangers zijn niet gemakkelijk te vinden. De onderwijsinspectie heeft al 17 meldingen ontvangen over de situatie.

Lees ook:Kort door de bocht: het is een zootje bij onderwijskoepel LVO

Slob begrijpt de zorgen. ,,Op de school heeft vorig jaar een heftige situatie plaatsgevonden. Het is begrijpelijk dat de spanningen nu bij de examentijd weer oplopen.’’ Wel is al duidelijk dat de examens zelf dit jaar op orde zijn, en dat de schoolexamens ook goed zijn afgerond. Daar ging het vorig jaar helemaal mis.

Slob maakt zich wel zorgen over de lesuitval, maar benadrukt dat de school alles op alles zet om de problemen op te vangen. Het VMBO Maastricht verzekert in ieder geval dat een tweede crisis niet aan de orde is. Er zijn volgens de leiding alternatieve oplossingen gezocht, zoals inhaallessen en de aanstelling van huiswerkbegeleiders en invallers. Ook docenten worden beter begeleid.

Hersteltoetsen

In juni werden de eindexamens van de 353 leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig verklaard. Uit onderzoek bleek onder meer dat de schoolleiding en docenten zich niet aan de regels voor school- en eindexamens hadden gehouden. Geen enkele examenkandidaat had het volledige schoolexamen afgerond voordat het centraal examen begon. Uiteindelijk hebben de leerlingen hersteltoetsen gemaakt, waardoor hun schoolexamens alsnog zijn goedgekeurd.

Minister Slob komt nog voor de zomer met een voortgangsreportage, waarin onder meer de verschillende maatregelen worden toegelicht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen